Cazul „Bordură”. Indignare peste măsură în oraș: reșițenii ne întreabă de ce nu a fost reținut făptașul

Indignare peste măsură în Reșița când s-a aflat că un bărbat în vârstă de 32 de ani, tată a doi copii, a murit aseară după ce a primit un pumn de la un tânăr de 19 ani. Comunitatea cere imperios autorităților să se ia măsuri și să le comunice populației, tocmai pentru ca asemenea comportamente ucigașe să fie descurajate.

Ce fac autoritățile? Evită comunicarea. Nu ne spun mai nimic sau, dacă mimează comunicarea, folosesc un limbaj de lemn și noninformații, doar pentru a putea bifa că spun și ele ceva pe tema respectivă!

CITEȘTE PARTEA I: „Bordură”, răpus doar de un pumn? Răfuială criminală la Reșița

Astăzi, la ora 12, după anunțarea evenimentului petrecut aseară târziu, am întrebat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin dacă suspectul a fost reținut. Ni s-a răspuns sec: „Este în custodia Poliției momentan, se vor dispune măsuri legale în funcție de evoluția anchetei”. Am revenit și am întrebat care este perioada cât poate fi ținut în custodie, fără măsuri preventive. Ni se răspunde după un sfert de oră: „Pe perioada necesară efectuării actelor de procedură”. Am întrebat dacă suspectul recunoaște fapta. Ni se răspunde după un alt sfert de oră: „Nu am detalii din dosarul penal. Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”. Protestăm. Și trimitem prevederea expresă din Legea 544/2001 privind informațiile de interes public, atrăgând atenția că este o condiționare la această nepublicitate a informațiilor: „informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”, adică nu se dau informații din faza de urmărire penală doar dacă sunt afectate aspectele subliniate mai sus. Altfel…

La ora 17.49 ni se dă un nou răspuns: „Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. Vă rog să vă adresați unității de Parchet. Mulțumesc”. Cam așa își respectă IPJ Caraș-Severin cetățenii din ai căror bani sunt plătiți și care în aceste ore cer mereu pe rețelele de socializare o minimă informare despre situația dosarului.

Reacții ale opiniei publice

Iată doar câteva dintre reacțiile apărute pe rețelele sociale:

Biste Valerius O mare porcărie… unul în mormant și altul la pușcărie… îi știu pe amândoi. Păcat de soția și copilașii rămași fără sprijin. Condoleanțe familiei, D-zeu să-l aibă în pază.

Deea Andreea Să se facă dreptate.

Isolde Nagler Să se facă dreptate. (…) Vor avea grijă cei din pușcărie de criminal să sufere și părinții lui așa, că au crescut un criminal.

Knapp Cristian La câte antecedente are ăla, e clar ca avea viitor stralucit. Ăla care a dat cu pumnu e recidivist.

Yasmina Si Raluca Pușcărie pe viață merită ăla, a lăsat copiii fără tată.

Constantin Kosty Din păcate oamenii nu mai știu ce înseamnă viața și tot ce ține de ea… să iei viața cuiva…

Valentin George Umblați cu pistoalele la voi, că circulă liberi criminali pe străzi.

Tic-tac, tic-tac. Autoritățile, cică, fac!

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin ni se explică faptul că a fost schimbată încadrarea faptei. Că se refac actele procedurale și că mai mult nu ni se poate spune la această oră. Că se chinuie să refacă, înțelegem noi, ziua ce au stricat noaptea, când au făcut actele pentru o încadrare greșită a faptei…

În tot acest timp, ne apropiem de 24 de ore de la uciderea unui tată a doi copii, iar principalul suspect nu are nicio măsură privativă de libertate…

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite