Cazul TMK Artrom – Pumpyansky. De la vorbe la dovezi

 

Angajații TMK Reșița și-au primit vinerea trecută, în 25 martie, salariul restant și chiar și avansul pe luna în curs, deși până acum acesta se achita în data de 30 a fiecărei luni. Cu toate astea, problemele generate de sancțiunile europene impuse oligarhilor ruși cunoscuți ca finanțatori ai regimului Putin pot duce în continuare la restrângerea activității TMK Artrom.

 

Circa 150 de angajați de la TMK Reșița au răspuns pozitiv solicitării liderilor sindicali de a picheta astăzi, timp de o oră, clădirea în care își are sediul reprezentantul Guvernului în Caraș-Severin, prefectul Ioan Dragomir. Acțiunea de pichetare primise aprobare pentru două zile, astăzi și mâine, între orele 10 și 12, și fusese programată înaintea deblocării conturilor pentru efectuarea plăților salariale. Ce îi mână acum în luptă pe sindicaliști, știind că ANAF a acceptat o derogare de la măsura de blocare a conturilor pentru plata salariilor, a furnizorilor și a instituțiilor de credit?

 

Principalul motiv este că Ordinul nr. 468 din 24 martie al președintelui ANAF privind „blocarea fondurilor și resurselor economice deținute de societatea TMK ARTROM – S.A., CUI 1510210, controlată în mod indirect, prin intermediul entității TMK Steel Holding Limited (CY), de persoana fizică listată Dmitry Alexandrovich Pumpyansky”, ordin urmat în aceeași zi de adoptarea Deciziei nr. 1 privind derogarea parțială, are ca și consecință blocarea în vămi a produselor TMK Artrom destinate exportului. Urmarea ar fi că uzina din Slatina (beneficiarul semifabricatelor din oțel produse la Reșița) este nevoită să-și restrângă activitatea, atâta timp cât nu se poate încasa contravaloarea produselor de export.

 

În consecință, liderii sindicali ai Cartel Alfa Caraș-Severin și Vatra Reșița au înmânat azi prefectului Ioan Dragomir o scrisoare adresată Guvernului României, premierului Nicolae Ciucă, prin care solicită, în primul rând, emiterea unui act normativ privind derogarea totală de la sancțiunile incluse în Regulamentul 269/2014, oferind astfel cadrul legislativ în care societatea își poate continua activitatea fără alte blocaje”. Această revendicare, subliniază sindicaliștii, „este susținută de faptul că persoana sancționabilă, Dmitry Alexandrovich Pumpiansky, nu mai este beneficiar al TMK, acesta cesionându-și acțiunile către persoane care nu fac obiectul unor astfel de sancţiuni”.

 

În pofida acestui argument – să-l numim juridic – menționat în scrisoarea adresată Executivului, reprezentanții sindicali ai salariaților recunosc că până în prezent nu s-a făcut dovada ieșirii din acționariatul TMK a lui Dmitry Alexandrovich Pumpyansky! Mărturie, declarația făcută presei de către Marian Apostol, liderul județean al Cartel Alfa: „Documentul care confirmă transferul de acțiuni de la domnul Dimitri Pumpyansky către alți beneficiari nesupuși sancțiunilor UE nu a ajuns încă în România. Știm că acesta se emite în termen de 30 de zile de la momentul transferului, care a avut loc în data de 3 martie. În mod normal, la data de 3 aprilie ar trebui ca TMK Artrom să intre in posesia lui și să-l depună la dosarul prin care solicită derogarea totală. Existența la dosar a acestui document, ce confirmă transferul de proprietate, este foarte importantă pentru luarea unei decizii care să aibă ca efect deblocarea totală a situației de la TMK Artrom.”

 

Acesta este motivul pentru care acțiunea de pichetare a prefecturii a durat astăzi doar o oră, iar cea programată pentru mâine a fost anulată. Adevărul în cazul TMK Artrom ar fi, deci, că administrația companiei nu a reușit să-și blindeze dosarul depus la Guvern și la ANAF, documentul-cheie privind dovada schimbării acționariatului nefiind încă emis de Registrul Comerțului din Cipru. Până va apărea această dovadă, dacă va apărea!, statul român este nu doar îndreptățit, ci chiar obligat să cenzureze fluxurile economico-financiare derulate de TMK Artrom. Societate care, până la proba contrarie, este deținută de un personaj care intră sub incidența regulamentelor UE privind „aplicarea de măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, după cum arată președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Cu mențiunea că Pumpyansky „este implicat în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei”.

 

 

CITEȘTE ȘI: Conturi deblocate la TMK Artrom, pentru efectuarea de plăți esențiale! Deci și pentru plata salariilor!

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available