Cazurile de violență în familie, în creștere în Caraș-Severin. Femeile și copiii sunt principalele victime ale abuzurilor

 

În primele șase luni ale acestui an au fost sesizate cu peste 20% mai multe cazuri de violență în familie decât în aceeași perioadă a anului trecut. În total, polițiștii cărășeni au intervenit la peste 200 de cazuri de violenţă domestică, manifestată, îndeosebi, prin loviri și amenințări la adresa femeilor și minorilor, însă au fost și cazuri în care victime ale violenței în familie au căzut bărbații.

 

Un raport întocmit de polițiștii cărășeni și prezentat în ședința Colegiului Prefectural de către şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), comisarul-şef Ciprian Terciu, scoate la iveală date îngrijorătoare în ceea ce privește infracționalitatea sesizată în domeniul violenței în familie. Potrivit datelor oficiale, aceasta înregistrează un trend ascendent atât în mediul urban, cât și în cel rural, creșterea numărului cazurilor sesizate fiind semnificativă.

 

„În semestrul I al anului 2021, se constată o creştere a infracţiunilor în domeniul violenței în familie, înregistrându-se 267 de fapte penale faţă de 219 câte au fost în perioada similară a anului 2020. Cele mai multe infracţiuni s-au produs în mediul urban, constatându-se o creștere a infracțiunilor sesizate cu 16 fapte faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 (de la 152 la 168), dar şi în mediul rural se înregistrează o creștere a infracțiunilor sesizate cu 32 fapte (de la 67 la 99)”, se precizează în raport.

 

Potrivit datelor înregistrate de IPJ Caraș-Severin în urma plângerilor și a sesizărilor formulate în primele șase luni ale anului, au fost identificați 231 de bărbați, 39 de femei și doi minori (băieți) care s-au comportant violent în familie. 36 dintre aceste persoane au comis abuzurile în timp ce se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Mai mult de jumătate dintre faptele de violență domestică au fost loviri (135) și amenințări (35). De asemenea, au fost constatate șapte cazuri de rele tratamente aplicate minorului, față de unul singur în primele șase luni ale anului trecut.

 

Numărul persoanelor împotriva cărora au fost comise infracțiuni de violență în familie în prima jumătate a anului este de peste 270, în aceeași perioadă fiind emise peste 170 de ordine de protecție. Majoritatea victimelor sunt femei (145) și minori (52 de băieți și 46 de fete), dar au fost și 28 de bărbați în această situație. Cele mai multe acte de violență au fost la adresa actualilor sau foștilor parteneri de viață (peste 150) și la adresa copiilor, comise de către părinți (peste 80), dar au fost și 20 de cazuri în care prăinții sau tutorii legali au fost agresați de copiii pe care îi au în grijă.

 

 

Situațiile de violență domestică pot fi sesizate la numărul unic de urgență 112, dar și la linia telefonică gratuită HELPLINE – 0800 500 333, pusă la dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, unde apelanții pot primi și suport specializat. Acest serviciu este asigurat 24 de ore din 24 ore, șapte zile din șapte, numărul fiind apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite