Ce nu spune Hurduzeu cu subiect și predicat: Guvernele Cioloș, Grindeanu și Tudose au blocat conturile CJ Caraș-Severin ILEGAL!

În mai fiecare interviu electoral pe care îl acordă redacțiilor din Reșița, Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean, ține să amintească mereu că instituția pe care o conduce a avut conturile blocate vreme de 8 luni, din cauza celor ce s-au aflat la șefia CJ înaintea sa. Adevărul este însă altul.

Un control al Curții de Conturi efectuat în 2016, în timpul Guvernării Cioloș, la Consiliul Județean Caraș-Severin semnala presupuse nereguli privind modul în care au fost cheltuiți banii alocați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru reabilitarea a două drumuri județene. În joc erau 13,5 milioane de lei, acordați prin PNDL 1. Cei de la ministerul condus de vicepremierul din acea vreme, Vasile Dîncu (PSD), nu au stat prea mult pe gânduri și au notificat Consiliul Județean să returneze suma de 13,5 milioane de lei, bani cheltuiți deja pe lucrările executate la cele două drumuri.

Aparatul juridic al CJ a considerat că nu este normal ca instituția să-și asume un asemenea angajament de plată, situație în care MDRAP a cerut Ministerului Finanțelor Publice, în septembrie 2016, să blocheze conturile CJ. În fapt, „printr-o decizie internă, Ministerul Finanțelor Publice a blocat alimentările din cote de TVA ș.a.m.d. ale Consiliului Județean, cu excepția plății salariilor”, anunța la acea vreme jur. Darian Ciobanu, secretarul județului. S-a apelat la instanța de judecată. Sentința Curții de Apel București în dosarul nr. 33095/3/2016 a venit în 27 martie 2019: aceasta demontează punct cu punct „argumentele” MDRAP, dă câștig de cauză Județului Caraș-Severin și anulează notificările MDRAP.

Am zis martie 2017? S-a ajuns, vasăzică, în timpul guvernării Grindeanu, deci a premierului născut în Caraș-Severin. Ce folos? Sentința Curții de Apel este atacată cu recurs de MDRAP la Înalta Curte de Casație și Justiție, suspendându-se în aceste condiții executarea, respectiv anularea notificărilor. Aparatul juridic al CJ promovează însă calea ordonanței președințiale. Încă de la primul termen, în 29 iunie 2017, Înalta Curte admite ordonanța președințială și ordonă Ministerului Finanțelor să alimenteze conturile bugetului Unității Administrativ Teritoriale Județul Caraș-Severin. Se ajunsese la o sumă de 30 de milioane de lei bani popriți!

Exact la data când se pronunța Curtea de Apel, 29 iunie 2017, Sorin Grindeanu – care împreună cu Victor Ponta (secretar general al Guvernului) țineau cu dinții de scaune, deși aveau împotriva lor toate partidele parlamentare, inclusiv PSD-ul din care făceau parte – era înlocuit din funcția de prim-ministru de către Mihai Tudose. Însă și cu premier schimbat, și cu sentință definitivă favorabilă Consiliului Județean Caraș-Severin, conturile CJ tot nu au fost deblocate așa cum ar fi fost normal și legal! Iată ce declara în acest sens, la ședința CJ din 12 iulie 2017, Darian Ciobanu: „Noi stăm cu ordonanța admisă, executorie, de drept, din 29 iunie, și am ajuns să facem diligențe redundante, să somăm Ministerul Finanțelor, Administrația Regională și Administrația Județeană, loco, aici, că raportat la sumă vom cere dobânzi! Sunt deja două săptămâni, or o dobândă legală aferentă sumei de 7 milioane de euro sunt foarte mulți bani. Stăm cu două sentințe date de o instanță superioară, Curtea de Apel București și Înalta Curte, și murim cu dreptatea în mână! Ar putea să ne bage în insolvență orice firmă cu care avem contracte în derulare, pe considerentul că nu plătim, și nu interesează pe nimeni de la minister! Aici putem vorbi și de o latură penală: nepunerea în aplicare a unei ordonanțe, care prin caracterul ei este urgentă!”. Câteva zile mai târziu, conturile CJ aveau să fie deblocate…

Aparatul juridic al CJ a demonstrat, așadar, prin sentința dată de Curte că, atenție!, conturile instituției au fost blocate ilegal, și nicidecum din cauza unei presupuse încălcări a legii de către fosta conducere a CJ, așa cum în mod repetat clamează actualul președinte, Silviu Hurduzeu. Conturile CJ au fost blocate din cauza incompetenței celor ce au condus Ministerul Dezvoltării din septembrie 2016 până în iulie 2017. Deci vorbim despre guvernările Cioloș, Grindeanu și Tudose! Dar așa ceva Hurduzeu nu va recunoaște niciodată public. Mai ales acum, când el, președinte PSD Caraș-Severin, defilează în campanie la braț cu Sorin Grindeanu, acum secretar general PSD.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite