Reșița, un puzzle cu 6 piese! Orașul va fi pus pe harta turistică a României

Marina Neagu, specialist în economie urbană și dezvoltare economică locală, a prezentat, cu prilejul lansării masterplanului Ceetrus pentru zona Mociur, viziunea de dezvoltare a municipiului Reșița. „Cheia” este reorientarea spre valorificarea  potențialului turistic (inclusiv) prin schimbarea la față a orașului, conectarea diferitelor zone ale acestuia și, apoi, interconectarea regională.

Co-fondator al MKBT: Make Better, o echipă interdisciplinară cu experiență extinsă în procese de planificare strategică, participare publică, inginerie, arhitectură, urbanism și dezvoltare economică locală, cu care Primăria Reșița colaborează, deja, de câțiva ani, Marina Neagu a pus pe tapet, într-o intervenție online, planul gândit de edilul Ioan Popa pentru dezvoltarea integrată a orașului. E un puzzle uriaș care, odată asamblat, dezvăluie o viziune de ansamblu asupra a ceea ce va fi Reșița peste câțiva ani.

„Avem 6 piese mari de puzzle, unele mai ample, altele mai de detaliu, dar este vorba despre acele detalii care contează. Aceste piese de puzzle reprezintă împreună o viziune care are sens în ansamblu”, a spus Marina Neagu în intervenția avută cu ocazia prezentării proiectului Ceetrus „Reșița 2030”, ce vizează regenerarea urbană a fostei Platforme Mociur. Aceasta este, de altfel, și piesa cea mai mare și importantă a puzzle-ului, alături de Parcul industrial Valea Țerovei.

„Apoi, sunt alte două piese în zonele sărace ale orașului, pentru care am construit Grupul de Acțiune Locală și am coordonat elaborarea strategiei de deazvoltare locală. Acolo vor exista investiții integrate atât în regenerarea socială, cât și în regenerarea spațiului locativ”, a precizat expertul MKBT.

Iar „cireașa de pe tort”, după cum s-a exprimat aceasta, o reprezintă cele două axe de mobilitate care pot crea coeziune și pot vindeca fractura orașului între cartiere. Este vorba, a explicat Marina Neagu, despre „râul Bârzava, împreună cu zona de agrement, traseu de ciclism, promenadă și spații verzi de-a lungul ei, care, practic, leagă și vindecă într-un fel separarea Reșiței între orașul vechi și Govândari și, de asemenea, leagă Mociurul de celelalte cartiere, și funicularul, care este un lucru fantastic de frumos și interesant, așa cum în alte orașe nu există. Mă refer la posibilitatea de a gândi o infrastructură verde, pietonală și de ciclism care vine dinspre Dealul Golului, traversează funicularul metalic, unul dintre cele mai importante elemente de simbol de patrimoniu industrial al orașului, și se oprește chiar în Mociur”.

La rândul său, primarul Ioan Popa a subliniat faptul că intenția municipalității este aceea de a crea premisele dezvoltării Reșiței din punct de vedere turistic: „Unul din lucrurile care i-a determinat pe cei de la Ceetrus să vină la Reșița a fost angajamentul meu ferm că pe platforma Mociur, lângă mall, noi vom face un aqualand. Asta le-a dat lor încredere să vină și să se angajeze în această investiție, iar eu sunt convins că aqualandul, alături de telegondola de pe Muntele Semenic și de reconversia funicularului se vor constitui în trei elemente importante care vor genera trafic de turiști în zona Reșița și în zona Banatului de munte, nu doar din România, ci și din țările limitrofe, din Serbia, de la Belgrad, care este foarte aproape, și de pe coasta de est a Ungariei. Este un lucru de care eu sunt sigur și viitorul va confirma această teorie”.

O șansă în acest sens o reprezintă fondurile europene întrucât, în perioada următoare, turismul va fi finanțat masiv prin Mecanismul de redresare și reziliență, creat pentru ieșirea Europei din criza COVID-19. „Turismul va fi masiv finanțat din zona de reziliență. Pot fi gândite proiecte consistente de zeci de milioane de euro, integrate, care să cumuleze mai multe tipuri de servicii. Pentru că turismul însemană, în primul rând, servicii. Ele sunt cele care aduc cea mai mare valoare adăugată și care oferă cea mai mare satisfacție clienților, pentru că oferă experiențe, oferă expunere într-un mediu natural deosebit”, a declarat directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, în cadrul aceleiași conferințe. Acesta a subliniat faptul că rolul autorității locale, al primăriei, este esențial, iar la Reșița s-au făcut, deja, pași importanți. „Autoritatea locală are rolul de a coagula un concept de dezvoltare, pentru că totul pleacă de la viziune. Nu este doar despre a renova ceva, ci și despre cum facem să aducem turiștii de la Timișoara, spre exemplu, să avem capacitatea de a-i caza. Acest proiect din Mociur (mall și aqualand, n.r.) oferă șansa turiștilor de a petrece seara în Reșița, pentru că au ce să facă. După aceea, să aibă un circuit integrat în care timp de 3-4 zile să poată să facă diverse activități”, a precizat directorul ADR Vest, „timișoreanul” Sorin Maxim, entuziasmat și el în fața proiectelor care vor schimba total la față orașul său natal, Reșița.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite