Cei mai mulți străini non-UE angajați în Caraș-Severin nu sunt nici nepalezii, nici srilankezii, nici ucrainenii. Sunt sârbii!

 

Dacă în urmă cu cinci ani numărul cetățenilor străini proveniți din țări non-UE angajați în Caraș-Severin era sub 30, în prezent acesta se apropie de 500! Peste 20% sunt cetățeni sârbi.

 

Având în vedere amploarea migrației cetățenilor străini non-UE în România, pentru o bună gestionare a acestui fenomen și promovarea migrației legale în beneficiul tuturor celor implicați, autoritățile statului român au considerat ca fiind necesară consolidarea controlului legalității șederii pe teritoriul țării noastre a cetățenilor din state terțe și a încadrării acestora pe piața muncii din România.

 

Astfel, în perioada 9 februarie – 10 martie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Caraș-Severin au efectuat acțiuni de control, în cadrul unei campanii naționale, la toți cei 71 de angajatori români din județ care au muncitori de cetățenie non-UE, pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale referitoare la relațiile de muncă și la regimul juridic aplicabil străinilor. După verificarea acestor angajatori, „12 au fost sancţionaţi contravenţional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 56.000 lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 130 de măsuri cu caracter obligatoriu”, declară Iancu Panduru, inspectorul-șef al ITM Caraș-Severin.

 

Dintre cei 471 de cetățeni străini non-UE angajați la firmele controlate de inspectorii de muncă, aflăm de la Mihaela Aga, purtător de cuvânt al ITM, unul singur a fost găsit în neregulă, încheindu-i-se contract de muncă fără a avea aviz de angajare de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Toate celelalte deficiențe identificate i-au vizat strict pe angajatori și pe salariați români: primirea la muncă a unei persoane fără întocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; neîntocmirea unei evidenţe a orelor de muncă la locul de muncă; neevidenţierea orei de începere şi orei de sfârşit a programului de lucru; neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal; transmiterea eronată a datelor în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor.

 

La momentul începerii campaniei de control, la agenții economici din Caraș-Severin a fost identificat, așadar, un număr de 471 de cetățeni străini cu contracte individuale de muncă, cei mai mulți (peste 20%) fiind cetățeni din Serbia: 99. La firme din județul nostru lucrează și 61 de cetățeni din Nepal, 59 din Maroc, 49 din India, 37 din Sri Lanka, 32 din Turcia, 29 din Pakistan, 27 din Bangladesh, 20 din Ucraina, 12 din Filipine, 12 din Moldova, 8 din Albania, 4 din Bosnia și Herțegovina, 3 din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, 3 din Iran, 3 din China, 2 din Afganistan, 2 din Japonia și câte unu din Egipt, SUA, Mexic, Rusia, Israel, Tunisia, Nigeria, Indonezia și Vietnam. La nivel național, potrivit economedia.ro, cei mai mulți lucrători străini non-UE admiși în România anul trecut au venit din Bangladesh (29.282), Nepal (16.407), Pakistan (12.862), Sri Lanka (10.290) și India (7.401).

 

Reprezentanții ITM amintesc faptul că cetățenii străini non-UE pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 (Codul Muncii) și a H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților (REVISAL). Angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE să obțină aviz de angajare eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și să întocmească în formă scrisă contractul individual de muncă, pe care trebuie să îl înregistreze în REVISAL.

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite