Expoziție „In memoriam Corneliu Baba” la Muzeul Banatului Montan

 

Muzeul Banatului Montan din Reșița își așteaptă vizitatorii, în perioada 17 martie – 23 aprilie, cu o expoziție-eveniment: „In memoriam Corneliu Baba (1906-1997)”, organizată pentru a marca împlinirea, pe 28 decembrie 2022, a 25 de ani de la moartea artistului.

 

Pe simezele Muzeului Banatului Montan din Reșița vor fi prezentate, în cadrul expoziției „In memoriam Corneliu Baba (1906-1997)”, lucrări semnate de ambii pictori din familia Baba – Corneliu și tatăl său, Gheorghe – ce provin atât din colecția Muzeului Banatului Montan – „Donația Corneliu Baba” –, cât și din colecția artistului. Conceptul expoziţional a fost elaborat de istoricul de artă Maria Muscalu Albani, care a selectat lucrări ce ilustrează toate perioadele de creaţie ale lui Corneliu Baba. „Cunoscutele «Spaime» ori «Regele nebun», peisajele rurale și «Pieta», dar și portretele părinților Gheorghe și Matilda, autoportrete precum și lucrări realizate de către Gheorghe Baba se completează reciproc și exprimă stilul a două generații”, spune directorul Muzeului Banatului Montan, Livia Magina.

 

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 17 martie, ora 17.00. În deschidere va vorbi teoreticiana de artă Andreea Foanene, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Artă, Timișoara. Expoziția va putea fi vizitată până pe 23 aprilie 2023, iar iubitorii de artă vor putea viziona și trei filme documentare despre maestru: „Pictorul omului”, scenariu și regie Florin Holban; „Un artist și secolul său -Corneliu Baba”, scenariul și imaginea Ion Cristodulo; „Libertatea acidă a singurătăţii”, texte Corneliu Baba şi Andrei Pleşu, scenariul şi imaginea Ion Cristodulo. De asemenea, Muzeul Banatului Montan Reșița invită publicul sâmbătă, 18 martie, de la ora 11.00, la un tur ghidat în cadrul expoziției.

 

Corneliu Baba (1906-1997) a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. A participat cu lucrări la expoziții la Cairo, Helsinki, Viena, New Delhi, Bruxelles (expoziție personală în 1964) și New York (1970). A activat la catedra de pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti și a fost membru corespondent al Academiei Române.

 

Sursă foto: arhivă Muzeul Banatului Montan Reșița

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite