Cel mai lung tronson al Via Transilvanica a fost lansat oficial. „În Banatul de Munte orice poate fi realizat dacă lucrăm împreună” [FOTO]

După trei săptămâni de muncă în teren, voluntarii Asociației Tășuleasa Social, cu sprijinul comunităților locale din zonele prin care trece traseul drumului care unește România de la nord la sud, au reușit să marcheze cei 256 de kilometri de poteci prin unele dintre cel mai frumoase zone din Caraș-Severin și să depășească, astfel, pragul de 1.000 de kilometri de Via Transilvanica.


Via Transilvanica a ajuns la 1.077 de kilometri odată cu inaugurarea, sâmbătă, 24 iulie, la Gărâna, a celor 256 de kilometri prin Banatul Montan. Întregul traseu al Terra Banatica, de la Porțile de Fier ale Transilvaniei – Bucova până la Ineleț, la granița cu județul Mehedinți, a fost marcat, au fost amplasați stâlpi indicatori, iar la fiecare kilometru a fost amplasată o bornă din andezit, fiecare cu o semnificație aparte.


Terra Banatica – parte a drumului care unește locuri și oameni – a fost lansată în prezența celor care au făcut posibil ca povestea celor de la Tășuleasa Social, începută de 2018, să meargă mai departe și prin județul Caraș-Severin.


Alături de frații Alin Ușeriu și de întreaga echipă de la Tășuleasa Social, s-au aflat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și reprezentanții comunităților locale aflate pe traseul Via Transilvanica:  Băuţar – Marga – Zăvoi – Oţelu Roşu – Glimboca – Obreja – Turnu Ruieni – Bolvaşniţa – Caransebeş – Buchin – Brebu Nou – Văliug – Târnova – Reşiţa – Caraşova – Bozovici – Prigor – Lăpuşnicel – Iablaniţa  Mehadia – Cornereva, cei care au pus umărul, efectiv, la marcarea potecilor.


CITEȘTE ȘI: Via Transilvanica, dovada că SE POATE!


De asemenea, au fost prezenţi la eveniment ambasadorii Via Transilvanica: actorul Marcel Iureş, Nicolae al României, ultramaratonistul Tibi Uşeriu, parapantistul Toma Coconea şi Dragoş Bucurenci, precum și reprezentanții principalilor sponsori ai proiectului Via Transilvanica.


La festivitate a participat și ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, care a declarat că eforturile venite dinspre societatea civilă pentru acest proiect care poate pune România pe harta traseelor turistice majore din Europa vor fi susținute și prin PNRR.


Reprezentanții Tășuleasa Social speră să finalizeze Via Transilvanica anul viitor, prin marcarea traseelor în ultimele două județe: Hunedoara și Alba.



„Am demonstrat împreună, indiferent de culoare politică sau alte diferențe, că în Banatul de Munte orice poate fi realizat dacă lucrăm împreună”


Sâmbătă seara, după încheierea evenimentului de la Gărâna, principalii doi promotori Terra Banatica, primarul Reșiței, Ioan Popa, și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, au concluzionat, pe paginile lor de Facebook:


„Inaugurarea de azi a Via Transilvanica a transformat un vis curajos într-o realitate. Acest lucru nu putea fi făcut fără contribuția a sute de oameni. Frații Ușeriu, ambasadorii de proiect, sponsori, voluntari, silvicultori și, nu în ultimul rând, primari de orașe și commune.

Împreună au trudit zile în șir până târziu în noapte în așa fel încât ieri (vineri, 23 iulie, n.r.), la ora 23.30, a fost montată și ultima bornă din cele 256 din județ.

Mulțumesc tuturor pentru că în acest mod frumusețile județului Caraș-Severin vor deveni mai vizibile pentru cei dornici să le descopere.

Via Transilvanica, o cale de a ne aduce mai aproape unii de alții.” – Romeo Dunca


„M-am simțit extraordinar ieri și astăzi (23 și 24 iulie, n.r.), alături de echipa #TășuleasaSocial și de toți partenerii ce s-au înhămat la același drum și și-au asumat ca proiectul #ViaTransilvanica să devină realitate.

Am spus că județul nostru merită un asemenea proiect, iar de o astfel de oportunitate trebuie să profităm la maxim. Astfel, bucata nostră din acest proiect a devenit cea mai lungă de pe întreg traseul. 256 de km de #TerraBanatica s-au finalizat astăzi, așa cum am promis, prin munca și dăruirea tuturor actorilor locali: instituții, ong-uri, firme private, voluntari. Este un moment în care putem fi mândri, pentru că am demonstrat împreună, indiferent de culoare politică sau alte diferențe, că în Banatul de Munte orice poate fi realizat dacă lucrăm împreună.

#ViaTransilvanica ne-a demonstrat că #SePoate și este o oportunitate uriașă pentru dezvoltarea turistică despre care se vorbește de atâta timp. Acest proiect, împreună cu altele ce sunt în curs de implementare, în diverse faze, vor aduce Banatul de Munte acolo unde îi este locul, printre cele mai căutate destinații turistice din România și nu numai.” – Ioan Popa

https://www.facebook.com/ViaTransilvanica/videos/245311830754454

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available