Centura de siguranță un moft pentru șoferii cărășeni? Peste 300 de sancțiuni într-o săptămână pentru nepurtarea centurii de siguranță

În perioada  4-10 aprilie a.c., polițiștii rutieri și cei cu atribuții pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au intensificat acțiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe drumurile publice și conștientizarea participanților la trafic privind importanța utilizării centurii de siguranță.

 

Acţiunea „Seatbelt”, pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă şi dispozitivelor de fixare în scaune, s-a înscris în Calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Europene (ROADPOL) pentru anul 2022 şi s-a desfăşurat simultan pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

 

Timp de 7 zile, polițiștii din Caraș-Severin au verificat peste 1.200 de autovehicule, fiind aplicate 342 de sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea centurii de siguranță, 274 aplicate conducătorilor auto, 46 pasagerilor față și 21 pasagerilor spate”, transmit polițiștii cărășeni.

 

Centurile de siguranţă nu au fost proiectate pentru confort, ci pentru siguranţa ocupanţilor vehiculului

 

Centurile de siguranţă nu previn accidentul de circulaţie, dar joacă un rol important în reducerea gravităţii rănilor produse ocupanţilor unui autovehicul implicat într-un eveniment rutier. Studiile au arătat că simpla prindere a centurii de siguranţă măreşte şansa de supravieţuire în cazul unui accident.

 

Conform prevederilor legale, copiii care nu depășesc vârsta de 12 ani împliniți și care au o înălțime sub 150 de centimetri  trebuie să poarte centuri omologate adaptate greutății, înălțimii și dimensiunilor lor corporale, iar minorii sub vârsta de 3 ani trebuie transportați doar în dispozitive de reținere a mișcării omologate de lege.

 

Anumite categorii de persoane sunt exceptate de la purtarea centurii de siguranță în cazuri izolate în care folosirea obiectului omologat le-ar putea pune sănătatea în pericol:

  • șoferii care execută manevra de mers înapoi (marșarier);
  • șoferii a căror autovehicul se află în staționare;
  • femeile însărcinate în stare vizibilă;
  • șoferii care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
  • instructorul auto pe perioada pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă o mașină pe drumurile publice;
  • examinatorul din cadrul autorității competente în momentul desfășurării probelor practice ale examenului aferent obținerii permisului de conducere;
  • persoanele care prezintă un certificat medical care atestă o afecțiune ce contraindică.
Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite