Suntem prezenți și pe

Actualitate

„Chinezăria” din Dealul Lupacului cade bucată cu bucată, „fură” cine (ce) poate

Publicat cu

în

„Chinezăria” din Dealul Lupacului, plătită regește din bani europeni, continuă să cadă bucată cu bucată. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, spune însă că insistă să o facă să funcționeze.

Romeo Dunca a făcut ieri dimineață o vizită la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Dealul Lupacului, după ce a primit un raport cu fotografii din care reieșea că firma Girexim duce pe groapa de gunoi a CMID și deșeuri nesortate. A luat cu sine și conducerea Gărzii de Mediu Caraș-Severin, care a confirmat că materialul depozitat pe groapa de gunoi nu a prea fost selectat.

„În condițiile acestea ajungem să umplem groapa asta în doi ani, deși ea este programată să fie umplută abia peste 7 ani”, a spus revoltat președintele Romeo Dunca. Pierderea, pentru Consiliul Județean și primăriile din județ, este foarte mare cu această practică nu doar prin faptul că se umple groapa de gunoi mult prea repede, ci și prin faptul că primăriile au niște norme de reciclare negociate cu autoritățile europene, iar depunerea deșeurilor nesortate face ca raportările de materiale reciclate să scadă simțitor, ceea ce poate atrage și sancțiuni din partea Comisiei Europene.

O altă problemă descoperită de președintele Romeo Dunca este cantitatea mică de materiale reciclabile raportate de către operatorul CMID; societatea Girexim. Teama lui Romeo Dunca este că actualul administrator, Remus Marta, ar umbla la aceste cantități și le-ar pasa firmei din familia sa care se ocupă tot cu materiale reciclabile. Mă rog, firmele, că sunt mai multe!

Pentru aceasta, prima dispoziție dată a fost ca directorul Cristian Bâtea să facă un referat de necesitate și să se amplaseze urgent un sistem de supraveghere video a CMID astfel încât toate mașinile care intră și ies să fie monitorizate și să se vadă încărcătura cu care acestea ies din societate. De asemenea, Dunca a decis ca fostul director al societății Reșița Curată să fie angajat la Consiliul Județean Caraș-Severin și să se mute direct la CMID, unde să supravegheze din partea Consiliului Județean întregul proces tehnologic, ceea ce va cere și ADI Deșeuri Intercom.

De asemenea, la ora actuală, „chinezăria” este aproape dezafectată, nu funcționează un ciur de sortare, nu sunt funcționale aerisitoarele din hale, ceea ce face ca, din cauza biogazului generat de deșeurile menajere, să se activeze tot mai des alarmele de incendiu. Așa că alarmele sunt oprite din funcțiune, iar porțile halelor nu mai funcționează, pentru că există riscul să tot cadă peste autospeciale sau angajați. Și aici s-a discutat executarea garanței (care nu există, sic!), de fapt a unei asigurări depuse în locul garanției, și cumpărarea unui ciur nou, astfel încât sortarea materialelor reciclabile să nu se mai facă manual, căci sortarea manuală este foarte extinsă ca timp și împiedică preluarea unei cantități tot mai mari a deșeurilor menajere de la toți operatorii de salubritate din județ.

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Actualitate5 ore în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utile7 ore în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitate8 ore în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitate10 ore în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrație11 ore în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitate15 ore în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Actualitate17 ore în urmă

Chinezăria din Lupac nu se dezice: ciurul de sortare e mai mult stricat decât activ

Politică18 ore în urmă

ȚEAPĂ. La împărțirea cașcavalului din ATOP, opoziția „unită” din CJ Caraș-Severin a propus trei candidați pe singurul loc oferit de liberali!

Sporto zi în urmă

Alin Minteuan, după o nouă înfrângere: „Trebuie să recunoaștem că atâta putem în acest moment”

Turismo zi în urmă

Cele mai lungi chei din țară se află în Caraș-Severin. „Zecile de cascade și sutele de peșteri și avene nu sunt întâmplătoare”

Cele mai citite