„Chinezăria” din Dealul Lupacului cade bucată cu bucată, „fură” cine (ce) poate

„Chinezăria” din Dealul Lupacului, plătită regește din bani europeni, continuă să cadă bucată cu bucată. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, spune însă că insistă să o facă să funcționeze.

Romeo Dunca a făcut ieri dimineață o vizită la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Dealul Lupacului, după ce a primit un raport cu fotografii din care reieșea că firma Girexim duce pe groapa de gunoi a CMID și deșeuri nesortate. A luat cu sine și conducerea Gărzii de Mediu Caraș-Severin, care a confirmat că materialul depozitat pe groapa de gunoi nu a prea fost selectat.

„În condițiile acestea ajungem să umplem groapa asta în doi ani, deși ea este programată să fie umplută abia peste 7 ani”, a spus revoltat președintele Romeo Dunca. Pierderea, pentru Consiliul Județean și primăriile din județ, este foarte mare cu această practică nu doar prin faptul că se umple groapa de gunoi mult prea repede, ci și prin faptul că primăriile au niște norme de reciclare negociate cu autoritățile europene, iar depunerea deșeurilor nesortate face ca raportările de materiale reciclate să scadă simțitor, ceea ce poate atrage și sancțiuni din partea Comisiei Europene.

O altă problemă descoperită de președintele Romeo Dunca este cantitatea mică de materiale reciclabile raportate de către operatorul CMID; societatea Girexim. Teama lui Romeo Dunca este că actualul administrator, Remus Marta, ar umbla la aceste cantități și le-ar pasa firmei din familia sa care se ocupă tot cu materiale reciclabile. Mă rog, firmele, că sunt mai multe!

Pentru aceasta, prima dispoziție dată a fost ca directorul Cristian Bâtea să facă un referat de necesitate și să se amplaseze urgent un sistem de supraveghere video a CMID astfel încât toate mașinile care intră și ies să fie monitorizate și să se vadă încărcătura cu care acestea ies din societate. De asemenea, Dunca a decis ca fostul director al societății Reșița Curată să fie angajat la Consiliul Județean Caraș-Severin și să se mute direct la CMID, unde să supravegheze din partea Consiliului Județean întregul proces tehnologic, ceea ce va cere și ADI Deșeuri Intercom.

De asemenea, la ora actuală, „chinezăria” este aproape dezafectată, nu funcționează un ciur de sortare, nu sunt funcționale aerisitoarele din hale, ceea ce face ca, din cauza biogazului generat de deșeurile menajere, să se activeze tot mai des alarmele de incendiu. Așa că alarmele sunt oprite din funcțiune, iar porțile halelor nu mai funcționează, pentru că există riscul să tot cadă peste autospeciale sau angajați. Și aici s-a discutat executarea garanței (care nu există, sic!), de fapt a unei asigurări depuse în locul garanției, și cumpărarea unui ciur nou, astfel încât sortarea materialelor reciclabile să nu se mai facă manual, căci sortarea manuală este foarte extinsă ca timp și împiedică preluarea unei cantități tot mai mari a deșeurilor menajere de la toți operatorii de salubritate din județ.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite