UPDATE. Premierul Orban demisionează. Președintele Iohannis: Românii au ales partidele de centru-dreapta să formeze noul Guvern!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în această seară, la prima ieșire publică după ce s-au conturat rezultatele alegerilor parlamentare de ieri, că noul Guvern va fi unul de coaliție de centru-dreapta.

Preșdintele Klaus Iohannis a susținut, la ora 18, o declarație de presă în care a prezentat concluziile scrutinului parlamentar de ieri. Pentru început, s-a referit la absenteismul masiv, dând asigurări că, în perioada următoare, va face o analiză pentru a afla motivele care i-au determinat pe români să nu iasă la urne. „Prima dată, vă mulțumesc celor care ați ieșit din casă și ați mers la secția și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează. Participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni”, a declarat șeful statului.

Referitor la rezultatul alegerilor, Klaus Iohannis a precizat că nu există un câștigător clar al scrutinului de ieri, ba mai mult, comparativ cu alegerile parlamentare din 2016, PSD este marele pierzător, în timp ce partidele de centru-dreapta, PNL și USR PLUS, au câștigat. „Dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că Partidul Național Liberal în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci, o creștere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere. PSD, care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%. Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri, europarlamentare, referendum, prezidențiale, PSD poate să rămână în afara deciziei politice”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai anunțat că peste doar câteva zile va convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România. „Se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni”, a punctat Klaus Iohannis.

La ora 19 este anunțată o declarație de presă a premierului Ludovic Orban, prilej cu care, potrivit mai multor surse centrale, acesta ar urma să anunțe că își depune mandatul de prim-ministru.

Rezultate oficiale parțiale ale alegerilor

Conform rezultatelor oficiale parțiale furnizate de Biroul Electoral Central la ora 16.30, după centralizarea datelor din 16.588 de secții de votare, reprezentând 84.84% din totalul de 19.553 de secții de votare, alegerile au fost câștigate de PSD atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. Formațiunea social-democrată este urmată, la diferență de aproape 5%, de PNL, iar pe locul al treilea se situează Alianța USR PLUS. Potrivit datelor provizorii, pragul electoral a mai fost depășit doar de AUR și UDMR, nici PMP și nici Pro România nereușind să obțină scoruri de pe peste 5%. Dar mai sunt voturi de centralizat de către BEC!

Rezultatele parțiale se prezintă în felul următor: Camera Deputaților: PSD: 29,79% (1.491.250 voturi); PNL: 25,01% (1.252.099 voturi); USR PLUS: 14,84% (743.065 voturi); AUR: 8,17% (408.810 voturi); UDMR: 6,63% (332.030 voturi); PMP: 4,68% (234.321 voturi) și PRO România 4,22% (211.078 voturi). Senat: PSD: 30,18% (1.511.995 voturi); PNL: 25,38% (1.271.296 voturi); USR PLUS: 15,29% (765.746 voturi); AUR: 8,48% (424.877 voturi); UDMR: 6,8% (340.600 voturi); PMP: 4,78% (239.578 voturi) și PRO România: 4,22% (211.650 voturi).

UPDATE 1, ora 20.00

Într-adevăr, premierul Ludovic Orban a făcut anunțul anticipat: demisionează din funcția de prim-ministru. „Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care îşi doresc modernizarea, dezvoltarea României. Decizia mea vreau să arate un lucru foarte clar: că nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru și că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin orientarea euro-atlantică și să fructifice oportunitățile pentru a putea crește calitatea vieții. Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și cu o criză economică fără precedent. Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite”, a declarat liderul liberal Ludovic Orban.

UPDATE 2, ora 20.10

Președintele Iohannis l-a numit prim-ministru interimar pe Nicolae Ciucă, deținătorul portofoliului de la Apărare.

 

Explicație foto: Președintele Iohannis și premierul Orban, împreună la Jupa, în 28 noiembrie 2020, la evenimentul prilejuit de finalizarea lucrărilor la gazoductul BRUA – Faza I.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available