„Chinezăria” Frunzăverde-Hurduzeu a cedat din nou! Romeo Dunca: „Vom executa garanția și vom monta utilaje germane de calitate”

 

La trei luni și jumătate de la tăierea panglicii de către administrația Hurduzeu la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, deponeul de la Lupac este din nou nefuncțional! Anunțul l-a făcut aseară președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, liberalul obligat să găsească soluții după ce l-a învins în alegeri pe liderul județean al PSD care va merge în Parlament după ce timp de patru ani a condus administrația județeană spre nicăieri.

 

„Ciurul de la deponeul Lupac nu funcționează. E pentru a 4-a oară. Lucru de proastă calitate montat cu echipe slabe sub conducere de 2 bani. De pe vremea lui Frunzăverde până la PSD-ul de care, la județ, abia ne-am scăpat”, a scris sâmbătă seara pe pagina sa de Facebook Romeo Dunca.

 

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a anunțat, totodată, ce măsuri a dispus ieri și ce intenționează să facă în continuare: „Am dispus somație către furnizor și constructor. Dacă nu se rezolvă imediat, vom executa garanția și vom monta utilaje germane de calitate. Primul lucru pentru a avea un județ curat e să avem infrastructura necesară. Colectare, transport, selectare, reciclare și în ultimul rând depozitare corectă a materialului rezidual obținut. După ce ne vom asigura că aceste lucruri funcționează, vom trece la disciplinarea populației. Măsuri de corecție și premierea UAT-urilor care dau importanță acestui aspect”.

 

CITEȘTE ȘI: „Chinezăria” din Dealul Lupacului cade bucată cu bucată, „fură” cine (ce) poate

 

Asupra acestui subiect, al situației de la CMID, vom reveni pe larg. Până atunci, vă arătăm cum vede Romeo Dunca funcționarea unui sistem modern de colectare și reciclare a deșeurilor menajere la nivelul unui județ. „O localitate curată e un loc unde e plăcut să trăiești”, subliniază Romeo Dunca, atașând acestui comentariu de pe Facebook o postare publică făcută ieri, pe aceeași rețea de socializare, de către Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor:

„DOTĂRI DIN FONDURI EUROPENE PENTRU CURĂȚENIE ÎN JUDEŢ

Curățenia într-o comunitate este un indicator de calitate a vieții oamenilor, iar turismul se dezvoltă în zone în care curățenia este asigurată. Prin urmare, asigurarea curățeniei județului Bihor va fi o prioritate în anii următori.

E nevoie să respectăm 3 condiții pentru ca în 2-3 ani să vedem îmbunătățiri majore:

1. Să colectăm deșeurile.
Pentru asta, firmele care au câștigat licitațiile pentru ridicarea deșeurilor de la gospodăriile bihorenilor trebuie să practice tarife rezonabile, să respecte orarele, să sorteze şi să depoziteze deșeurile ridicate în condițiile reglementărilor legale. Colaborăm cu acești operatori şi cu primăriile pentru ca la începutul anului viitor colectarea să funcționeze în bună regulă în toate satele și orașele din județul nostru.

2. Să avem infrastructura necesară.
În prezent, cu excepția Oradiei, nu avem unde colecta deșeurile de mari dimensiuni: mobila veche, geamurile schimbate, cauciucuri etc. În zonele turistice (Padiş, Peștera Urşilor, defileul Crişul Repede şi în alte locuri) nu sunt asigurate condiții pentru colectarea şi depozitarea deșeurilor. Mai avem multe dotări de făcut, în tot județul, pentru a avea infrastructura necesară. Lucrăm la un proiect de atragere de fonduri europene, de peste 30 de milioane de euro, pentru a finanța aceste dotări. În 3 luni vom finaliza Planul județean pentru gestionarea deșeurilor. Acesta va cuprinde noile dotări: puncte de colectare a deșeurilor mari în fiecare zonă din județ, puncte de colectare cu containere speciale împotriva răscolirii acestora de animalele sălbatice în zonele turistice, modernizarea stațiilor de sortare a deșeurilor în toate orașele etc. Până în vara anului viitor ne propunem să finalizăm studiile de fezabilitate pentru aceste proiecte. Din 2022 le vom realiza, rând pe rând.

3. Să menținem curățenia.
Dacă nu facem asta, nu vom rezolva lucrurile. Cei care nu respectă regulile şi murdăresc județul anulează primele două puncte prin comportamentul necivilizat. E nevoie să stabilim reguli clare şi responsabilităţi, iar cei abilitaţi să-i sancționeze pe cei care nu respectă regulile şi fac mizerie.”

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite