Cititorii reșița.ro, revoltați de baia turiștilor în Lacul Ochiul Bei! Ce fac autoritățile?

 

Așezat în Rezervația Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, în Lacul Ochiul Bei, cu ape de un turcoaz rar întâlnit, monument al naturii, scăldatul este interzis. Se pare că nu toți turiștii respectă această restricție.

 

Nu este pentru prima oară când imagini surprinse cu turiști care fac baie în Lacul Ochiul Bei apar în mediul online. După cum ați văzut probabil pe pagina noastră de Facebook, mai mulți turiști au decis să se răcorească în apele unice ale lacului. Reacțiile de indignare nu au întârziat să apară și videoclipul a devenit viral.

 

Pe nimeni în țara asta nu mai interesează că se încalcă legea. Unde sunt faimoșii rangeri sau jandarmi montani? Rușine autorităților de la toate nivelurile!”, este una dintre reacțiile de la postarea ce surprinde un grup de turiști străini bălăcindu-se în apele lacului.

Nu știm încă dacă cei care s-au aventurat în apele protejate ale lacului au fost identificați de autorități și dacă ei au fost sancționați pe măsură. Cu siguranță vom cere un punct de vedere celor care au ca responsabilitate sancționarea în parc și sperăm, la fel ca un cititor de-al nostru: „să curgă amenzile pentru nesimțire și nerespectarea regulilor dintr-o rezervație naturală”.

 

Lacul Ochiul Beiului este situat într-o zonă de o sălbăticie impresionantă din Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, la limita Munților Aninei cu Munții Locvei, la o altitudine de 310 metri. Forma lacului este a unui crater cu adâncimea de 3,6 metri, iar apa este atât de curată, încât păstrăvii care înoată în el pot fi admirați în toată splendoarea lor.

 

Interesant este că acest lac nu îngheață niciodată, temperatura apei rămânând constantă tot timpul anului, între 4 și 8 grade Celsius. Acest lucru face ca păsările migratoare, stârcii cenușii ori rațele sălbatice, în loc să plece toamna spre țările calde, rămân aici peste iarnă.

 

Legenda spune că în noaptea de Sânziene, în jurul lacului se strâng ielele, care sunt foarte frumoase și care îi vrăjesc pe bărbați prin farmecul lor.

 

O altă legendă spune însă că lacul s-a format după ce, în urmă cu câteva sute de ani, fiul unui renumit bei ce domnea asupra ținutului, în timp ce se afla la vânătoare, s-a îndrăgostit de fiica unui păstor. Potrivit legendei, un bei turc, pe nume Beg, s-a îndrăgostit nebunește de o tânără fată de prin partea locului, pe care a răpit-o și a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei. În timpul nopții însă, cu ajutorul unei funii împletită din propria-i rochie, fata reușește să scape și să fugă, venind la baza stâncii, în Valea Nerei. Acest lucru nu a fost pe placul beiului, fapt pentru care a ordonat ca fata să fie omorâtă. De atâta amărăciune, fiul beiului a vărsat atâtea lacrimi, încât a umplut lacul ce astăzi îi poartă numele, dar și culoarea ochilor tânărului. Disperat că fata nu mai poate fi readusă la viață, fiul beiului și-a pus, în același loc, capăt zilelor. De altfel, lacul are forma unui crater oval sau a unui ochi, cu diametrul de circa 20 metri.

 

Se mai spune că fata s-a transformat în râu — Râul Beușnița, iar tânărul, în lac — Lacul Ochiul Beiului.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite