Voluntarii reiau lucrările la Băile Neptun. Clădirea se află pe lista celor mai periclitate situri de patrimoniu din Europa

 

Lucrările de punere în siguranță a Băilor Neptun – imobil care, din cauza degradării accentuate, a ajuns un adevărat pericol public – vor fi reluate luni, 23 mai.  Reprezentanții Asociației Locus, care au inițiat Herculane Project – proiect de ractivare a Băilor Neptun – fac apel la comunitate să dea dovadă de solidaritate și să sprijine cu donații și sponsorizări acest demers extrem de costisitor.  

 

Lucrările de punere în siguranță a Băilor Neptun au demarat în noiembie 2019 și, în perioada 23 mai – 6 iunie va avea loc o nouă etapă din acest proces amplu de salvare a unueia dintre clădirile simbol ale stațiunii Băile Herculane. Costurile pentru aceste două săptămâni se ridică la aproximativ 135.000 de lei – cazarea muncitorilor, materialele (38 metri cubi de lemn), manopera, transportul și cheltuieli administrative – și, apoi, urmează lucrări la acoperiș care vor fi mult mai costisitoare – aproximativ 300.000 de lei.

 

„În acestă etapă de parcurs care va dura două săptămâni, lucrările sunt executate de o firmă autorizată, cu experiență pe monumente istorice. Ulterior acestor lucrări care vor începe luni, 23 mai, trebuie să executăm lucrări de mare amploare la trei acoperișuri ale căror costuri sunt estimate momentan la aproximativ 60.000 de euro și ale căror durată va fi de cel puțin trei – patru luni de zile”, explică reprezentanții Asociației Locus.

 

Întrucât fondurile totale de care dispune asociația în momentul de față abia pot acoperi cheltuiele pentru aceste două săptămâni, voluntarii solicită sprijin din partea comunității: „Avem în continuare mare nevoie de voi toți. Vă rugăm și apelăm la ajutorul vostru deoarece nu putem accesa niciun tip de finanțare guvernamentală sau europeană pentru acest obiectiv de patrimoniu, obiectiv de clasă A, de interes național. Băile Neptun sunt totodată pe lista celor mai periclitate situri de patrimoniu din Europa în anul 2022, acest aspect întărind nevoia și urgența tuturor lucrărilor pe care ne propunem să le executăm”.

 

Cei care doresc să contribuie la salvarea Băilor Neptun o pot face în mai mult moduri: prin achiziționarea unui „Bilet la Băi” în valoare de 5 euro, pe https://www.paypal.me/asociatialocus; prin SMS la 8845 cu textul HERCULANE (donație lunară de 2 euro) sau donând bani în conturile asociației: Asociația LOCUS, CUI 38615380 – RO87BTRLRONCRT0421032702 sau RO64BTRLEURCRT0421032701.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite