Cluj-Napoca, Oradea și Reșița, pe primele locuri într-un top al celor mai eficiente administrații publice din România

 

Un top național dat publicității astăzi de către UrbanizeHub, realizat în funcție de eficiența din ultimii ani, până în martie 2021, a administrațiilor publice ale localitățile urbane, plasează pe primele locuri municipiile Cluj-Napoca, Oradea și Reșița.

 

UrbanizeHub lansa în 2017 un Îndrumar pentru Primari, document (la fel de actual și acum) care prezenta o serie de priorități ce ar trebui să fie pe agenda fiecărui edil din România. Cu acel prilej fusese întocmit și un top cu cele mai eficiente 10 primării din țară. Deoarece anul acesta a început noul ciclu de finanțare europeană, specialiștii de la UrbanizeHub au realizat acum un nou top al celor mai eficiente administrații publice locale, bazat pe rezultatele înregistrate în ultimii ani de primăriile cu realizări aparte sau inovații într-un domeniu sau altul, dar și pe alți indicatori.

 

„Primul indicator la care ne-am uitat a fost capacitatea de a mobiliza fonduri europene. Este indicatorul cel mai des folosit pentru a măsura proactivitatea și implicarea unei administrații locale în România, în momentul de față (pe viitor, sperăm ca mult mai multă lume să se uite la capacitatea unei primării de a atrage investiții private). Pentru a calcula acest indicator am profitat de baza de date pusă recent la dispoziție de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Din păcate, această bază de date nu este foarte ușor de folosit și a trebuit puțină muncă de chinez bătrân pentru a extrage datele pentru toate municipiile și orașele din România. Datele acestea au fost suplimentate cu date disponibile separate pe programele Interreg, ce au adus venituri adiționale importante localităților din județele de graniță.”, explică reprezentanții UrbanizeHub. Aceștia menționează că datele pe fonduri europene nu reprezintă absorbție efectivă, ci toate proiectele europene contractate până în martie 2021, astfel că „aceste sume reprezintă estimări. Multe proiecte sunt făcute în parteneriat, și nu am avut întotdeauna la dispoziție defalcarea sumelor pe parteneri. Situația exactă și finală o vom avea odată ce execuțiile bugetare pe 2023 vor fi disponibile. Atunci vom ști ce s-a cheltuit efectiv”.

 

Datele privind contractarea de fonduri europene au fost suplimentate cu o serie de alți indicatori, cu următoarele argumentații oferite de realizatorii topului: PIB per cap de locuitor. Prioritatea zero pentru orice primărie ar trebui să fie un sector privat dinamic. Foarte puține primării și-au asumat un rol pro-activ în atragerea strategică a investitorilor și puține au o strategie clară de susținere a mediului privat local; Rata de promovabilitate la Bacalaureat. Dacă nu știi să îți pregătești generațiile viitoare, nu poți spera să performezi. Primăriile pot formal să se ocupe numai de infrastructura formală, dar în practică au mult mai multe instrumente pentru a asigura performanța în acest sector; Ponderea veniturilor din taxe locale în total venituri. Capacitatea unei administrații locale de a genera venituri proprii este importantă și va fi vitală atunci când volumul fondurilor europene va scădea; Populația la fiecare angajat din primărie. Unele primării sunt performante, altele sunt hiper-performante – mai exact, ele știu să facă multe cu puțin. Un primar bun știe să atragă oameni performanți și să îi capaciteze să livreze la un nivel înalt; Cheltuieli de capital. Capacitatea de a mobiliza cât mai multe venituri de la nivel local pentru investiții cheie este unul din criteriile cele mai importante pentru a măsura performanța unei primării.

 

Astfel, ținând cont de toți acești indicatori, potrivit UrbanizeHub, cele mai performante 10 administrații publice locale sunt următoarele: 1. Cluj-Napoca; 2. Oradea; 3. Reșița; 4. Buzău; 5. Turda; 6. Sectorul 3 București; 7. Brașov; 8. Iași; 9. Constanța; 10. Dej.

 

 

„Partea bună e că au apărut în top orașe mici gen Turda, Reșița, Dej sau Buzău, care arată că se poate și acolo, nu doar în orașele mari. E nevoie de inspirație pentru cele 185 de orașe mici și mijlocii din România”, concluzionează Grațian Mihăilescu, fondatorul și liderul UrbanizeHub România, care subliniază că acest top a fost realizat „pentru a arăta excelența în administrație și pentru a inspira alte primării să urmeze aceste modele. Pentru că doar așa putem crește și putem crea calitatea vieții și orașe pentru oameni”.

 

UrbanizeHub este un start-up online global, un agregator de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente și dezvoltare urbană sustenabilă. Cu ajutorul UrbanizeHub, liderii orașelor, cetățenii și comunitatea de afaceri pot lucra împreună, pot dezbate idei și pot acționa pentru a face orașele mai primitoare și mai inteligente.

 

Sursă foto: FB Banatul Montan

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available