UPDATE. Cod portocaliu pe râurile din Caraș-Severin. Sunt posibile scurgeri pe versanţi, viituri și inundații

 

Avertizarea cod portocaliu de inundaţii şi depăşiri ale cotelor de apărare este valabilă în Caraș-Severin până la miezul nopții și este urmată, până pe 21 iulie la ora 24.00, de o avertizare cod galben.

 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis două avertizări de fenomene hidrologice periculoase – scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, valabile pentru județul Caraș-Severin. „În intervalul 19 iulie, ora 14.00 – 20 iulie, ora 24.00, se află sub incidența codului portocaliu următoarele râuri: Timiş – bazin amonte Stația Hidrologică Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval acesteia, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, precum și afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte Stația Hidrologică Gruia. Iar apoi, până pe 21 iulie, ora 24.00, râurile din aceste bazine hidrografice vor fi sub incidența codului galben”, transmit reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat.

 

Ca urmare a acestor averizări, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară. „Şedinţa a vizat analizarea situaţiei operative, identificarea riscurilor şi dispunerea măsurilor specifice pentru combaterea efectelor în contextul avertizării cod portocaliu. În acest sens, Instituţia Prefectului a notificat unităţile administrativ teritoriale de pe raza judeţului Caraş-Severin şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă asupra actualizării avertizărilor meteorologice şi hidrologice, precizând măsurile de prevenire şi de intervenţie care trebuie aplicate în situaţia producerii unor situaţii deosebite generate de fenomenele hidrometeorologice”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului.

 

Pentru informații despre modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unor fenomene periculoase de genul viiturilor sau inundațiilor, poate fi accesată platforma Departamentului pentru Situații de Urgență: https://fiipregatit.ro/ghiduri.

 

UPDATE, 20 iulie, ora 11.00

 

„În urma fenomenelor meteo periculoase, înregistrate ieri, 19 iulie, la nivelul județului Caraș-Severin, pompierii militari cărășeni au intervenit de urgență, cu mijloacele din dotare, pentru evacuarea apei care a inundat curțile și gosopdăriile a șase case și a pasajului TMK, din municipiul Reșița. De asemenea, două echipaje de pompieri militari cu două autospeciale au intervenit, pe raza localității Radimna și a municipiului Reșița, pentru degajarea a doi copaci căzuți pe partea carosabilă a drumului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, Adrian Manofu. Acesta a precizat că nu au fost inregistrate victime sau pagube materiale importante.

 

Județul Caraș-Severin se află în continuare, până pe 21 iulie la ora 03.00, sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Potrivit meteorologilor, „vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp”.

 

 

Sursă foto: arhivă resita.ro

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available