Cod portocaliu de caniculă în Caraș-Severin. Recomandări din partea autorităților

 

După codul roșu de caniculă de săptămâna trecută, meteorologii au transmis astăzi o avertizare de cod portocoliu pentru județul Caraș-Severin, valabilă până mâine seară. În consecință, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a fost convocat din nou de prefectul județului.

 

În cursul zilelor de marți și miercuri, 29 și, respectiv, 30 iunie, în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35-38 de grade, transmite Administraţia Naţională de Meteorologie.

 

Având în vedere avertizarea meteorologică de tip cod portocaliu care afectează judeţul Caraş-Severin, prefectul Cristian Gâfu a convocat astăzi o şedinţă extraordinară a CJSU. „Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a înştiinţat unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Caraş-Severin şi membrii CJSU asupra avertizării meteorologice şi a măsurilor care se impun în aceste condiţii”, informează Cancelaria Prefectului.

 

Iată câteva dintre recomandările privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei, stabilite de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și transmise de Instituția Prefectului:

 

– deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil, prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);

– evitarea aglomeraţiilor, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;

– purtarea hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– consumarea a 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

– consumarea de fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncare echilibrată şi variată insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

– evitarea băuturilor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

– evitarea alimentelor cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

– eliminarea consumului de alcool (inclusiv bere) – alcoolul deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

– menţinerea legăturii cu persoanele în vârstă (vecini, rude, persoane cu dizabilităţi) şi acordarea de asistenţă la nevoie;

– nu lăsaţi copiii şi/sau animalele singuri/singure în autoturisme;

– consultarea sfatului medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră;

– pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite