UPDATE. COD PORTOCALIU de ploi abundente în Caraș-Severin

 

Avertizarea de cod portocaliu emisă de meteorologi este valabilă începând de astăzi, 19 mai, de la ora 17.00, până vineri, 21 mai, ora 11.00, pentru întreg județul Caraș-Severin. Mai sunt vizate și județele Timiș, Arad și Bihor, precum și zone din Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea și Gorj.

 

Potrivit meteorologilor, în Banat și în Crișana, precum și în zona de munte vor fi ploi importante cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40-50 de litri pe metrul pătrat și izolat 70 de litri pe metrul pătrat. La altitudini de peste 1.700-1.800 de metri, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă care, în acele zone, măsoară între 15 și 140 de centimetri.

 

Până astăzi la ora 24.00 este în vigoare și un cod galben emis de hidrologi pentru bazinele hidrografice Pogăniș, Bistra, Caraș, Nera și Cerna, fiind prognozate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri. În această dimineață, erau depășite cotele de atenție pe Bistra, la stațiile hidrometrice Voislova Gară și Obreja, și pe Șucu, la Poiana Mărului.

 

UPDATE, ora 13.25

 

Deoarece în orele și zilele următoare există riscul producerii de inundații, reprezentanții ISU Semenic recomandă cetățenilor să ia măsuri preventive specifice: să curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; să nu arunce gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei; să respecte recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor meteorologice; să construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie; pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate; în cazul unei situații de urgență reale, să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Pe timpul producerii inundaţiei, persoanele aflate în zone de risc sunt sfătuite: să respecte recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi; dacă este necesară evacuarea, să se deplaseze imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă au fost surprinse de viitură, să urce către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare; în cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare; decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică, deconectaţi aparatele electrice, nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă; întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze; încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă; evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

 

Șoferii sunt sfătuiți să nu se deplaseze cu autoturismul în zone inundate. „În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă”, avertizează lt. Adrian Manofu, purtător de cuvânt al ISU Semenic.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute și prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available