„Colectiv”, primul film românesc nominalizat la Oscar

Documentarul „Colectiv” a fost nominalizat astăzi la două categorii ale premiilor Oscar, pentru „Cel mai bun film străin” și pentru „Cel mai bun documentar”, informează Mediafax. Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la Oscar. 

În 2020, filmul „Colectiv”, produs de Alexander Nanau și Bianca Oana, a câştigat Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun documentar. Pelicula a mai luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

La categoria documentar, au mai fost nominalizate „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”. La categoria lungmetraj internaţional, „Colectiv” concurează cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar au fost anunţate astăzi, într-o prezentare online, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas („The White Tiger”) şi de cântăreţul şi actorul Nick Jonas. Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie.

„Colectiv” povestește tragedia din clubul cu acelaşi nume, în urma căreia au murit 64 de oameni. Documentarul urmăreşte, de asemenea, autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public. Un film despre investigația jurnalistică făcută de ziariști de la Gazeta Sporturilor despre corupția din sistemul de sănătate românesc care a cauzat dezastrul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite