Primăria Reșița organizează un concert cu strângere de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Clinica de recuperare oncologică „Nera”. Evenimentul va avea loc pe 12 septembrie, în Centrul Civic al municipiului, în pofida atitudinii sfidătoare a conducerii Consiliului Județean cu privire la o problemă de bun-simț ridicată de primarul Ioan Popa.
Reșițenii sunt invitați să doneze bani pentru finalizarea lucrărilor la prima clinică de recuperare oncologică din România, la Slatina Nera. În acest scop, Primăria Reșița va organiza un concert caritabil cu strângere de fonduri. Evenimentul va fi unul inedit, aducând pe aceeași scenă, în același timp, Filarmonica din Timișoara și o serie de artiși pop-rock, printre care Adrian Despot de la Vița de Vie. „În 12 septembrie vom avea un concert în Centrul Civic, organizat de Primăria Reșița, cu Filarmonica din Timișoara și câțiva artiști de muzică pop-rock din România. Va fi un concert interesant, în sensul că punem împreună cântăreți de pop cu filarmonica, ceea ce nu este de ici de colo. Se fac deja repetiții pentru acest eveniment”, a declarat edilul Ioan Popa la finalul ultimei ședințe a Consiliului Local Reșița.
Organizatorii mizează pe prezența a 500 de spectatori, acesta fiind, în momentul de față, numărul maxim de participanți admis la manifestările publice în aer liber. Banii strânși din donații și din vânzarea biletelor vor fi direcționați pentru finalizarea lucrărilor la Clinica de recuperare oncologică de la Slatina Nera, ce se adresează bolnavilor în stadii incipiente, având totodată și o componentă de prevenție și una de cercetare medicală. „Acolo trebuie făcut un tunel între capacitățile de cazare pentru pacienți și zona de investigații medicale, ca în perioada de iarnă să nu iasă în frig cei care vor fi acolo pacienți. Sunt niște lucrări care însumează vreo 50.000 de euro și vrem să strângem fonduri pe această cale pentru acest obiectiv. E unul care s-a născut foarte greu, cu foarte multă muncă, cu foarte multe implicări din partea unor ONG-uri, cu donații și vrem să ne aducem și noi aportul. Fac prin intermediul dumneavoastră un apel la cei care sunt iubitori de muzică să vină, să se înscrie și să facă donații. Vom face un bilet de intrare și toate fondurile adunate din vânzări vor ajunge la acest obiectiv”, a precizat primarul Ioan Popa.
Construirea Clinicii „Nera” a pornit dintr-o inițiativă public-privată a Fundației „Sfânta Irina”, condusă de profesorul Pavel Chirilă, originar din Slatina Nera. Lucrările sunt finalizate în proporție de peste 90 la sută, finanțările fiind asigurate din donații și din fonduri europene și guvernamentale.
Cu ocazia concertului, reșițenii vor putea vedea și în ce stadiu sunt lucrările de reabilitare a Centrului Civic. „Personal sunt mulțumit de modul în care s-a lucrat, în condiții destul de critice, cu pandemia, cu vreo două luni în care a plouat destul de frecvent și totuși oamenii și-au făcut treaba”, a afirmat edilul Ioan Popa. Potrivit acestuia, până pe 12 septembrie partea de structură de granit și andezit și cea de mobilier urban vor fi gata, urmând să fie aduși din Italia și montați și noii stâlpi de iluminat, livrarea acestora fiind întârziată din cauza pandemiei.
Când conducerea Consiliului Județean se face că lucrează
De asemenea, va rămâne nerezolvată problema scărilor Palatului Administrativ, pe care Romeo Dunca a sesizat-o încă de acum o lună și pentru care Ioan Popa a venit chiar și cu soluții, fără, însă, ca cineva din Consiliul Județean să îl ia în seamă. „Se termină renovarea Centrului Civic. Uitați-vă cum arată scările Consiliului Județean! Există vreun interes din partea Consiliului Județean să se rezolve această problemă astfel încât la inaugurarea centrului oamenii să vadă și treptele acelea renovate? A trecut o lună de când am sesizat aceste lucruri și nu se vede niciun fel de mișcare. Poate se mișcă în varianta lor de melc și poate au antamat niște lucrări…”, a declarat candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean, Romeo Dunca. La rândul său, primarul Ioan Popa a precizat că a trimis mai demult actualei conduceri a CJ, prin intermediul constructorului care se ocupă de Centrul Civic, o estimare a prețului de cost pentru această lucrare, însă nu s-a făcut nimic.
Conducerea Consiliului Județean a transmis abia vineri un fel de răspuns, pe adresa publicațiilor din Reșița. Un „răspuns” care denotă lipsa totală de interes a celor de la CJ să rezolve problema: „Primăria Municipiului Reșița ne-a remis o estimare de preț de 387.000 lei pentru lucrări de reabilitare trepte și podest la intrarea principală în clădirea Consiliului Județean Caraș-Severin și cea a Sălii Polivalente, cu recomandarea de lua legătura cu firma câștigătoare a licitației de reabilitare a Centrului Civic. Nici astăzi, nu avem un răspuns la solicitarea, adresată firmei, de a ne comunica oferta de preț însoțită de devize estimative și liste de cantități, suma avansată neavând o justificare temeinică”.
Așadar, în loc să rezolve problema ridicată de Popa și Dunca, președintele CJ Silviu Hurduzeu and comp. dau vina pe un presupus dezinteres manifestat de o terță parte, eminamente privată. De parcă i-ar fi oprit cineva pe cei de la CJ să contacteze pe cine vor ei ca să facă lucrarea! Bine că atunci când în joc sunt lucrări de milioane de lei sau de euro, știu să pompeze bani în tot felul de bejeriți, fini sau nași cu firme de construcții! Acum, însă, se fac că nu găsesc soluții pentru o lucrare de câteva zeci de mii de euro. Aceștia sunt politicienii care au administrat Județul Caraș-Severin, prin Consiliul Județean, în ultimii patru ani. Politicieni care, culmea!, ar vrea să stea încă patru ani pe funcții. Ăsta da tupeu!