UPDATE. Tormadă politică la Moldova Nouă! Tribunalul PSD-PRO România, mai tare decât Tribunalul Caraș-Severin?!

În urma hotărârii adoptate de BEJ Caraș-Severin în 27 august, despre care am scris în urmă cu două zile, BEC Moldova Nouă – mai exact, reprezentantul PSD din BEC! – a redactat aseară o nouă hotărâre, în baza opțiunii reprezentanților PSD, PRO România, ALDE, PMP, UDMR.

Președintele BEC Nr. 6 Moldova Nouă, judecătoarea Rodica Pascariu, a refuzat să redacteze hotărârea impusă de către reprezentanții celor cinci partide politice, prin care se admite candidatura lui Adrian Torma și a Alianței PSD-PRO România Moldova Nouă. L-a lăsat pe reprezentantul PSD să o facă, ceea ce s-a și întâmplat! Însă în finalul textului, au fost formulate oficial opinii separate de către președintele și locțiitorul acestuia din BEC Moldova Nouă, precum și de către reprezentanții PNL și USR din BEC. Reprezentantul PV s-a abținut, iar cel al Uniunii Sârbilor a absentat.

Hotărârea BEC Moldova Nouă nu este definitivă, putând fi contestată Judecătoria Moldova Nouă. Și, după cum aflăm din surse neoficiale, ea a și fost azi contestată, în cursul zilei de azi, 29 august.

Anticipând apariția unei contestații, Adrian Torma a recuzat deja completul acestei instanțe. Dar, având în vedere că există o decizie definitivă și irevocabilă emisă de Tribunalul Caraș-Severin, este greu de crezut că acea sentință poate fi schimbată cu o hotărâre de birou electoral, părere susținută și de către judecătoarea Rodica Pascariu, președinta BEC Moldova Nouă, de către locțiitorul acesteia, dar și de către alți doi membri BEC, reprezentanții PNL și USR. Pentru că, odată pronunțată acea sentință, orice instanță trebuie să țină cont de principiul lucrului deja judecat și să respingă rejudecarea unei spețe pe care există deja o decizie definitivă.

De altfel, este și greu de crezut că 5 partide politice, oricâte presiuni ar face reprezentanții PSD și PRO România, ar putea să modifice legea, repetăm, cu implicarea BEJ, care a dat acea decizie ignorând, practic, sentința definitivă a Tribunalului Caraș-Severin, care arată că Adrian Torma și Alianța PSD-Pro România Moldova Nouă nu îndeplinesc condițiile pentru participarea la scrutinul din 27 septembrie! Sentință care poate fi invocată de acum în fața oricărei instanțe, prin aplicarea autorității de lucru judecat, căci o instanță s-a pronunțat deja definitiv și irevocabil pe această speță. De altfel, revizuirea ar fi singura cale de atac a deciziei, însă pentru revizuire este nevoie să fi apărut elemente noi de la momentul pronunțării sentinței, elemente care nu știm dacă pot fi identificate, dat fiind faptul că termenul de depunere a candidaturilor a expirat și, potrivit legii, el nu poate fi modificat!

Ciudat este că, dacă nu ar fi (fost) contestată, hotărârea BEC va rămâne definitivă. Și va trebui să modifice o altă hotărâre a BEC Moldova Nouă, cea prin care sunt definitivate candidaturile. Dar și mai ilar este faptul că legea prevede expres că durata campaniei electorale este de 30 de zile. Cum aceasta a început pe 28 august, dar candidații Adrian Torma și cei de pe lista de Consiliu Local intră în cursă abia după ce această hotărâre rămâne definitivă, teoretic la Moldova Nouă alegerile ar trebui amânate, ca să se poată respecta legislația electorală cu privire la numărul zilelor de campanie electorală. Decizie care poate fi stabilită doar de către Parlament, căci legea prevede că Parlamentul stabilește data alegerilor. Practic, pe acest scenariu puțin probabil (valabil dacă nu apare, sau dacă nu ar fi apărut azi, vreo contestație), dacă va pierde alegerile, Adrian Torma ar putea contesta orice câștigător, pe motiv că acela a avut la dispoziție mai multe zile de campanie electorală decât el! Și chiar să ceară invalidarea mandatului, situație la care nu știm dacă BEJ Caraș-Severin s-a gândit când a pronunțat hotărârea cu pricina!

Dar, ca la fotbal, reluăm penalty-ul până marchează cine trebuie! Asta, atâta timp cât politicienii sunt și jucători, și arbitri! Sau atâta timp cât li se permite să fie!

UPDATE, ora 16.55

Se confirmă oficial: Filiala Caraș-Severin a PNL a depus depus azi contestații la Judecătoria Moldova Nouă împotriva celor două hotărâri luate aseară de BEC 6 Moldova Nouă, care admiteau candidaturile lui Torma pentru funcția de primar și ale candidaților Alianței PSD-PRO România pentru Consiliul Local Moldova Nouă. Argumentul principal este exact cel susținut de resita.ro.

„Pe fondul cauzei, emiterea unei noi hotarari ulterior afisarii listelor definitive cu candidaturile, de catre BEC nr.6  Moldova Noua, privitor la candidaturile domnului Torma Adrian la functia de primar al orașului Moldova Noua și lista de consilieri locali ai alianței  Psd Pro Romania la CL Moldova Noua, este nelegala și nesocoteste autoritatea de lucru judecat, rezultata din trei hotarari judecatoresti definitive , privitoare la speta”, se argumentează în cele două contestații, prin care se cere instanței să constate nulitatea absolută a Hotărârilor nr. 169 și 170 din 28 august ale BEC 6 Moldova Nouă. De asemenea, a fost invocată și excepția tardivitatii” emiterii Hotărârilor 169 și 170 de către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 6 Moldova Nouă.

În opinia noastră, instanța ar trebui să dea câștig de cauză contestatarilor, ceea ce ar duce, oricât s-ar mai zbate cei de la PSD și PRO România, la respingerea definitivă a candidaturilor lui Torma, pentru primărie, și ale colegilor săi propuși pentru CL Moldova Nouă.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite