Cu un buget considerabil mai mic decât cel de anul trecut, Consiliul Județean Caraș-Severin nu a reușit să bugeteze toți banii necesari pentru funcționarea corespunzătoare până la sfârșitul anului a instituțiilor din domeniul asistenței sociale. Din septembrie ar urma să rămână fără finanțare centrele de copii și cele pentru persoane cu handicap, căminele de bătâni și centrul pentru persoane fără adăpost de la Caransebeș.
„Am încercat să asigurăm cheltuielile de funcționare pentru toate instituțiile. Din cauza faptului că nu am primit toate sumele, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială avem asigurate cheltuielile până la sfărșitul lunii august. Am mai avut această situație și în 2018 când, în urma unei recitificări de buget, am primit banii necesari pentru a asigura cheltuielile de funcționare. Pînă la urmă, alocările pe care le-am primit din partea Guvernului României pentru acest segment, asistența socială, a fost mult mai mic față de alocările pe care le-am primit anul trecut”, a declarat președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu.
Concret, anul acesta bugetul pe care se poate baza Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin este de aproximativ 57 de milioane de lei, cu 30 la sută mai mic decât necesarul estimat, care este de peste 79,5 milioane de lei.
„Din totalul sumelor alocate pentru anul 2020, din bugetul de stat este asigurată suma de 11.292.000 lei, adică 19,75 la sută, iar din resursele bugetare locale este asigurată suma de 45.855.000 lei, 80,25 la sută. Având în vedere că resursele de la bugetul de stat au înregistrat, anul acesta, diminuări semnificative, asigurarea financiară a sistemului de protecție a copilului și a centrelor pentru persoane cu handicap nu poate fi acoperită până la sfârșitul exercițiului bugetar”, a mai precizat președintele CJ Caraș-Severin.
În subordinea DGASPC Caraș-Severin se află șapte unități rezidențiale pentru protecția copilului și a persoanelor cu dizabilități: trei în Reșița – Centrul „Speranţa”, Centrul „Raisa” și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfânta Maria”; două în Oravița – Centrul „Nera” și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Elena Ardelean”; Centrul „Casa Noastră” din Zăgujeni și Centrul „Bunavestire” din Caransebeş. De asemenea, DGASPC Caraș-Severin mai are în subordine trei cămine pentru persoane vârstnice, la Reșița, Caransebeș și Sacu, precum și Centrul Rezidenţial de Asistenţă şi Reintegrare Socială pentru Persoane Fără Adăpost Caransebeş.
Sursă foto: FB Silviu Hurduzeu