Controale ITM la firme din Caraș-Severin. Nouă angajatori au fost sancționați contravențional

 

Peste 30 de angajatori din Caraș-Severin au fost verificați, săptămâna trecută, de către inspectorii ITM, cu privire la modul de aplicare a prevederilor legale în vederea reducerii riscului de infectare cu COVID-19.

 

Timp de cinci zile, în perioada 12-16 iulie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Caraş-Severin au desfăşurat acţiuni de control în cadrul Campaniei naţionale pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru și securitatea şi sănătatea la locul de muncă. „S-a avut în vedere necesitatea asigurării în continuare a protecţiei adecvate împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus, prevăzută de Legea 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, grupul ţintă fiind angajatorii cu un număr mai mare de 50 de angajaţi”, a declarat inspectorul șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru.

 

În total, au fost verificați 31 de angajatori, la nouă dintre aceștia fiind depistate nereguli. Au fost aplicate 20 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în valoare de 20.000 lei şi 19 avertismente, și au fost dispuse 42 de măsuri de remediere.

 

Potrivit reprezentanților ITM Caraș-Severin, principalele neconformităţi sesizate de inspectorii de muncă au fost: „neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; transmiterea de date eronate în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor; neînregistrarea la ITM a contractului colectiv de muncă; neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal; instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă care nu ţin cont de particularităţile activităţilor desfăşurate; truse de prim ajutor incomplete; neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare; nedesemnarea persoanei pentru asigurarea măsurilor de prim ajutor; necompletarea fişei postului cu prevederi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available