Controale la angajatorii din Caraș-Severin. ITM a dat amenzi de peste 1.200.000 de lei pentru munca la negru

 

36 de angajatori din județul Caraș-Severin au fost sancționați de către inspectorii ITM, în primele nouă luni ale acestui an, pentru că foloseau lucrători „la negru”. Printre persoanele depistate că munceau fără forme legale se numără și doi minori.

 

Construcții, panificație, agricultură exploatări forestiere, prestări de servicii și comerț organizat și neorganizat (stradal, în piețe, târguri) sunt principalele sectoare în care inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritoral de Muncă (ITM) Caraș-Severin au depistat lucrători „la negru”, cărora angajatorii nu le-au întrocmit forme  legale de muncă.

 

În total, în urma controalelor efectuate în primele nouă luni ale acestui an pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate, în Caraș-Severin au fost depistaţi 36 de angajatori care aveau 65 de persoane „la negru”, dintre care 14 femei și doi tineri sub 18 ani. Potrivit unui raport întocmit de ITM, 49 de persoane nu aveau contract individual de muncă în formă scrisă, șapte nu aveau contractul înregistrat în ReviSal  – Registrului general de evidență a salariaților, iar nouă persoane prestau activitate peste durata stabilită în contacul individual de muncă part-time.

 

Toți cei 36 de angajatori au fost amendați, valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate fiind de 1.210.000 lei. „Această sumă reprezintă 85% din valoarea totală a amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă (1.421.100 lei) în perioada ianuarie-septembrie, în Caraș-Severin. Identificarea și combaterea muncii nedeclarate constituie o prioritate în cadrul acțiunilor de control inopinate desfășurate de către ITM, fiind implicate ambele compartimente cu atribuții de control – Compartimentul Control Relații de Muncă, cu un număr de opt inspector, și Compartimentul Control Muncă Nedeclarată, cu patru insepctori”, precizează inspectorul șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available