Cornelia Fetea, fost deportat în Bărăgan, cetățean de onoare al județului Caraș-Severin: „Am iertat, dar nu trebuie să uităm”!

 

Președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România Filiala Caraș-Severin, Cornelia Fetea, a primit, astăzi, în cadrul unei ședințe festive, diploma de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin.

 

Sala de ședințe a Palatului Administrativ din Reșița a găzduit, astăzi, 9 septembrie, un eveniment încărcat de emoție, în cadrul căruia a fost rememorat unul dintre cele mai tragice episoade din istoria României – deportarea în Bărăgan din noaptea de Rusalii, 17 spre 18 iunie 1951. Aducerea aminte a acelor momente dramatice prin care au trecut peste 40.000 de bănățeni dezrădăcinați și alungați sub cerul liber, în deșertul Bărăganului, a fost prilejuită de acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin doamnei Cornelia Fetea – victimă a deportării care, după Revoluția din 1989, s-a implicat direct în activitatea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, fiind, în prezent, președinte al Filialei Caraș-Severin și membru în Comitetul de conducere la nivel național.

 

Proiectul de hotărâre privind decernarea titlului de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin doamnei Cornelia Fetea a fost votat în unanimitate de către consilierii județeni reuniți în ședința din 26 iulie 2022, iar astăzi, într-un cadru festiv, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, i-a înmânat acesteia diploma de cetățean de onoare.

 

„Personalitate a judeţului Caraş-Severin, doamna Cornelia Fetea face parte din galeria celor mai importanţi oameni care și-au dedicat întreaga activitate din cadrul Asociației Foștilor Deținuți Politici din România pentru a păstra vie memoria celor care au scris o pagină în istoria județului Caraș-Severin și a României. Toată suferința, toate durerile și lacrimile nu pot fi povestite pentru că timpul și zecile de ani care au trecut au așternut uitare, dar trebuie să arătăm stima și respectul nostru pentru astfel de oameni. Acesta este și motivul pentru care doamna Cornelia Fetea devine cetățean de onoare al județului Caraș-Severin. Este datoria noastră să păstrăm vie amintirea oamenilor care s-au jertfit și a evenimentelor tragice care s-au întâmplat de-a lungul istoriei”, a declarat Romeo Dunca.

 

În cuvântul său, rostit în fața unui public numeros, Cornelia Fetea a vorbit despre drama deportării și despre munca depusă în cadrul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România: „Sunt cărășeancă din satul Nicolinț și am fost unul dintre acei copii cu copilărie furată, destine frânte, familii distruse, în cei cinci ani de deportare în Bărăgan și mulți ani după aceea. Am iertat, dar nu trebuie să uităm. Istoria nu trebuie să fie trunchiată, pentru că, dacă nu e pătrunsă de adevăr, istoria nu are nicio valoare. În 1990, când în România s-a constituit Asociația Foștilor Deținuți Politici, cu 41 de filiale, am devenit membru în filiala Caraș-Severin. În 1998 am fost recomandată de către domnul Gâru Avram, fost deținut politic din Ciclova Română, pentru a face parte din comitetul de conducere al filialei, atât prin calitatea mea de deportat și de fiică de deținut politic, cât și datorită interacțiunilor sociale și disponibilității pe care am avut-o de a mă implica și a-i sprijini pe toți cei care au avut de suferit în regimul comunist. Acest titlu primit astăzi mă onorează și mă motivează să duc proiectele asociației mai departe, pentru neuitare”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite