COVID-19 a lovit din plin turismul (și) în Caraș-Severin. În luna martie, scădere cu 61%!

Turismul este unul dintre cele mai afectate domenii de criza provocată de coronavirus, fapt confirmat și de Institutul Național de Statistică. Instituția a făcut publice datele aferente lunii martie, iar acestea indică, la nivel național, o scădere de 69,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. În Caraș-Severin, scăderea a fost ceva mai mică, de 60,65%.

Deși au fost luate începând abia cu a doua jumătate a lunii martie, măsurile precum închiderea granițelor, restricțiile de călătorie sau închiderea unităților de cazare au afectat grav sectorul turismului în Caraș-Severin. Drept dovadă stau cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit cărora, în martie 2020, în județ au ajuns doar 5.300 de turiști, față de aproape 13.500 în martie 2019. Dintre aceștia, numai 90 au fost turiști străini.

Și în ceea ce privește înnoptările în unitățile de cazare din județ, scăderea este la fel de dramatică. Dacă în martie 2019, s-au înregistrat peste 34.600 de înnoptări, anul acesta, au fost doar puțin peste 16.700.

Totuși, avem cea mai mică scădere (procentuală) din regiune

De altfel, coronavirusul a paralizat turismul la nivelul întregii regiuni. În cele 4 județe din Regiunea Vest, sosirile în structurile turistice au scăzut, în martie 2020, cu 67%, comparativ cu martie 2019. Cel mai afectate au fost județele Timiș și Hunedoara, cu scăderi de 72%, respectiv 70%, în timp ce în Arad s-a înregistrat o scădere cu 61%, iar în Caraș-Severin, 60,65%.

La nivel național, INS informează că, „în  luna martie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 69,8%, iar înnoptările, cu 68,2%”.

Impactul crizei, pe jumătate

Reprezentanții instituției precizează că aceste date „surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020”.

Dacă în martie, cu doar jumătate de lună cu restricții de circulație, s-au înregistrat astfel de scăderi, nici nu vrem să ne închipuim cum vor arăta statisticile lunii aprilie…

 

Sursă foto: FB Nandi Lucian

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite