Plângere penală făcută de prefect pentru poluarea cu cadavre de păsări

Prefectul Cristian Gâfu a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că a sesizat organele de cercetare penală cu privire la situația de pe un fond de vânătoare din zona Bocșei pe care au fost găsite grămezi de cadavre de păsări.

Gâfu spune că fondul de vânătoare respectiv a fost concesionat Asociației „Collini”, care, se pare, ar fi cumpărat aceste cadavre de la crescătoria din Bocșa. Doar că, mai spune Gâfu, contractul de concesiune prevedea ca animalele sălbatice de pe fondul de vânătoare respectiv să fie hrănite cu cereale și fân, nicidecum cu leșuri de păsări moarte!

De la un focar… la 5!

„Am dispus un control al Gărzii Forestiere care, pe lângă acele gropi cu resturi de animale (depistate de către Garda de Mediu CS, n.r.), au mai găsit 4 sau 5 focare în interiorul fondului de vânătoare. Controlul s-a desfășurat pe timp de 4 zile, pentru că fondul are aproximativ 12.000 de hectare. Se întinde undeva de unde începe localitatea Colțan, până la Fizeș. Dânșii au încheiat actul de control, mi-au făcut o notă de informare, au aplicat și o amendă, au trimis materialul la Garda Națională și – să mă ierte cei de la Collini – voi sesiza organele de urmărire penală. Voi face propunere la Garda Națională (Forestieră, n.n.) de reziliere a contractului, pentru că ei în contract aveau obligația să asigure hrana animalelor cu cereale și fân. Că au venit ei și au aruncat resturi de animale sau chiar animale moarte, e un focar de infecție. Este inadmisibil!”, a răbufnit prefectul Gâfu.

CITEȘTE ȘI: Amenzi de 20.000 de lei pentru resturile de păsări aruncate pe câmp, între Bocșa și Doclin

Mai mult, în declarațiile făcute, prefectul sugerează chiar niște contracte nu tocmai legale: „Societatea Collini își desfășoară activitatea pe raza orașului Bocșa, au și fondul de vânătoare și am înțeles că există un contract de concesionare între firma Collini și asociația Collini, unde firma Collini vinde aceste deșeuri pentru a asigura hrana animalelor! Or, ei în contractul de concesionare a fondului de vânătoare au obligația să asigure altfel hrana animalelor. Orice explicații nu își au rostul. Sunt focare de infecție care, dacă populația nu le sesiza, puteau să degenereze”, a motivat Gâfu decizia sa de a sesiza organele de cercetare penală.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite