După un parcurs oscilant într-o ediție atipică de campionat, care a avut la start 21 de echipe și s-a jucat da capo al fine sub semnul pandemiei de COVID-19, rosso-nerii din Banat s-au clasat la final sub locul 15, salvator. Cristian Bobar, cel care a preluat conducerea CSM Reșița când echipa se zbătea undeva în hăul ligii a treia și avea să obțină apoi promovarea, trăiește acum, la fel ca toți suporterii adevărați ai clubului din Valea Domanlui, dezamăgirea retrogradării din Liga 2.
Solicitat aseară, la cinci zile distanță de la eșecul din meciul decisiv jucat de roș-negri în ultima etapă a play-out-ului, să facă o analiză la rece a acestei ediții de campionat din perspectiva grupării al cărei președinte este, Cristi Bobar ne-a transmis următoarele:
Cel mai greu an
„Din cei aproape 15 ani în care am lucrat în administrație sportivă la mai multe cluburi sportive, și anume CSM REȘIȚA, ASA TÂRGU MUREȘ, DINAMO BUCUREȘTI, CFR CLUJ, pot să spun că acesta este cel mai greu an, profesional vorbind. Normal că sunt responsabil de retrogradarea echipei alături de antrenorii și jucătorii cu care am lucrat. La fel am fost responsabil și acum 2 ani de promovarea echipei în Liga a II-a, când am preluat echipa de pe locul 14 și am reușit împreună cu suporterii să adunăm 7000 de oameni în tribune și să facem Reșița să răsune din nou.
Deși este un club destul de mare, cu 5 secții, organigrama clubului este foarte săracă în comparație cu alte cluburi de același nivel, cuprinzând doar 3 persoane (președinte, contabil și organizator de competiție). M-am ferit să fac o organigramă stufoasă pentru a face economii la buget și am preluat doar noi toate sarcinile, care la un asemenea club necesitau 6-7 persoane.”
Condiții foarte bune de pregătire
„Am încercat să facem performanță la club și să «copiez» cluburile la care am lucrat. Am asigurat jucătorilor și antrenorilor condiții foarte bune de pregătire pentru pentru Liga a II-a. Am plătit la zi jucătorii până în ultima etapă și nu știu dacă a fost un lucru greșit, deși acum mi se reproșează acest lucru de către diferite persoane.
Nici un jucător nu a fost adus la CSM în ultimii 2 ani fără acordul antrenorului cu care am lucrat la momentul respectiv. Nu m-am ferit să lucrez cu antrenori cu personalitate și experiență în fotbalul românesc și cred că nu au fost deranjați în nici un fel în a-și face meseria așa cum au considerat că este mai bine pe latura sportivă, încercând să le asigur toate condițiile necesare din punct de vedere administrativ, dar din păcate am eșuat.
Este frustant pentru mine să văd și să îmi spună jucători de la alte cluburi că sunt neplătiți de luni de zile și totuși joacă în play-off, iar jucătorii de la clubul pe care îl reprezint sunt cu banii la zi și am ajuns în «C».”
Problema vestiarului. Și meciurile cu tribune goale
„După aproape o săptămână de la ultimul meci și analizând tot anul trecut, nu cred că valoarea lotului a fost una modestă. Singura problemă cred că a fost în vestiar, unde nu s-a reușit crearea unui grup unit. Și, deși au fost jucători cu experiență foarte mare, nu cred că a fost pus pe primul plan interesul echipei, consider eu, ci mai mult interesul fiecăruia în parte, acest fenomen ducând la retrogradare.
Nu vreau să dau vina pe pandemie, dar CSM REȘIȚA, cu o medie de 4000 de oameni care veneau la meciuri acasă, sigur nu ar fi fost acum în situația asta. Ne-au lipsit foarte mult suporterii la un club de tradiție cum este al nostru. Îi înțeleg perfect pe suporteri și îmi pare nespus de rău, pentru că au făcut eforturi să sprijine acest club, sentimental și financiar, și i-am văzut de atâtea ori cu lacrimi în ochi, de bucurie sau, cum este acum, de eșec. Și nu pot să mă supăr pe ei, pentru că le suntem datori. Nu pot să-i înțeleg însă pe oamenii «mici în funcții mari» care mă critică, dar mulți dintre ei nu știu nici măcar unde este stadionul sau care sunt culorile clubului.”
Omul căruia nu i se poate aduce nici cel mai mic reproș
„Ca președinte de club, regret foarte mult că l-am dezamăgit pe OMUL numărul 1 care susține activitatea și căruia nu i se poate aduce nici cel mai mic reproș pentru cum a sprijinit clubul în acești 3 ani. Și mi-aș dori ca în toate orașele să fie un om pentru sport cum este domnul primar Ioan POPA. Sunt sigur că o să țină minte toată viața «cadoul» făcut de ziua dânsului, dar același cadou l-am primit și eu de ziua mea”.
În finalul declarației sale, Cristi Bobar își exprimă convingerea că această retrogradare nu îi va îndepărta pe suporterii Metalului de echipa lor, din contră: „Sunt cluburi mari care au eșecuri și nu își ating obiectivele, cu bugete imense, dar rămân la fel de iubite de suporteri indiferent de liga în care evoluează. Și sunt sigur că așa va rămâne și CSM Reșița, iubită și după acest eșec, devenind astfel mai puternică.”