Relaxare pas cu pas. Din 15 mai, fără mască în aer liber și fără restricții pe timp de noapte

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în această după-amiază, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîțu, mai mulți membri din Guvern, șefi de instituții și experți, relaxarea măsurilor anti-pandemie în patru etape. Prima va fi chiar la acest sfârșit de săptămână, pe 15 mai.

 

Potrivit șefului statului, autoritățile au pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară și care urmează să fie aprobat, mâine, în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și, apoi, într-o ședință de Guvern. Astfel, primele măsuri vor intra în vigoare de sâmbătă, 15 mai, următoare borne fiind 1 iunie, 1 iulie și 1 august. „Ne pregătim de relaxare. Însă trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activități, dar care nu ne expun pericolului revenirii pandemiei în forță”, a declarat Klaus Iohannis la finalul reuniunii de la Palatul Cotroceni.

 

Șeful statului a anunțat că, începând de sâmbătă 15 mai, „se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții. Rămân excepțiile din exterior unde trebuie să purtăm în continuare masca, cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne masca obligatorie în spațiile din interior. A doua măsură care intră imediat în vigoare este eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și simultan se elimină orice restricții asupra programului agenților comerciali. Deci, magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut. Tot din acest weekend, activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori”.

 

În ceea ce privește restricțiile din interior, acestea vor fi relaxate din 1 iunie, când, spre exemplu, va crește capacitatea de cazare și capacitatea de servire în restaurante și va fi permisă organizarea de evenimente private cu număr redus de participanți. „Avem, bunăoară: nunți, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie, maximum 70 de persoane; nunți, botezuri, mese festive în interior maximum 50 de persoane de la 1 iunie. De la 1 iulie numărul crește, de la 1 august numărul crește”, a explicat Klaus Iohannis. Acesta a precizat că restricțiile legate de numărul de participanți ar putea fi ridicate dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate: „Concret, dacă, pe 15 iulie, cineva dorește să organizeze o nuntă într-un spațiu închis, în interior, și garantează că toți participanții sunt vaccinați, nu se mai aplică restricționarea la un număr de, ar fi atunci, 70 de persoane. Similar, la exemplul sălile de sport, numărul de participanți este restricționat, însă dacă organizatorul, managerul sălii de sport, garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite, pe de o parte, să ne protejeze, pe de altă parte, să ne reluăm cât de mult viața normală și, evident, încurajează vaccinarea”.

 

Pe de altă parte, pentru sistemul de educație, rămân în vigoare normele care țin de rata de incidență din fiecare localitate, iar elevii vor merge în continuare la școală în funcție de cele trei scenarii: verde, galben sau roșu. „Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde și, în acest fel, majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci, în privinţa școlilor, se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt, evident, valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală”, a declarat șeful statului.

 

În cadrul aceleiași întâlniri, au fost stabilite și o serie de ținte de vaccinare: la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie –6 milioane, iar la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate, deoarece, a explicat șeful statului, măsurile de relaxare sunt condiționate atât de evoluția pandemiei, cât și de gradul de vaccinare. Klaus Iohannis a mai precizat că  la sfârșitul verii va fi făcută o reevaluare în baza căreia vor fi stabilite măsurile pentru toamnă.

 

La ședința de la Palatul Cotroceni au participat prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, medicul Adriana Pistol.

 

Sursă foto: presidency.ro

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available