Primarul Reșiței, intervenție de 34 de milioane de euro în plenul Consiliului Județean Caraș-Severin

 

Ședința extraordinară de azi, 13 mai, a Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin a decurs fără mari probleme până în momentul dezbaterii unor proiecte cărora nu le erau suficiente pentru adoptare doar de votul liberalilor.

 

Pentru a fi adoptate, trei dintre cele nouă proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CJ Caraș-Severin necesitau votul majorității absolute a consilierilor județeni în funcție. Absența de la ședință a doi liberali (Ghiță Sporea și Vasile Liviu Brumar), alături de trei pesediști și un pemepist, a făcut ca soarta celor trei proiecte să depindă de voința celor din opoziție. În aceste condiții, nu e de mirare că proiectele în cauză au rămas în aer. Însă nu toate trei, ci doar două – acelea referitoare la unele ajustări ce se impuneau a fi aduse acordurilor de asociere și de parteneriat încheiate între Județul Caraș-Severin, Județul Timiș, Municipiul Reșița și Muncipiul Timișoara, pentru obiectivul de investiție „Reabilitare/Modernizare infrastructură feroviară Reșița Nord – Timișoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră”.

 

Cel de-al treilea proiect a trecut abia după intervenția în plenul ședinței CJ a primarului Reșiței, Ioan Popa. Argumentele aduse de acesta nu l-au determinat și pe Ioan Crina (PSD) să voteze „pentru”, însă i-au convins pe alți consilieri din opoziție să aprobe alături de liberali proiectul inițiat de președintele CJ Romeo Dunca.

 

Proiectul de hotărâre propunea modificarea tarifelor de operare pentru activitatea de sortare, tratare mecano-biologică și depozitare, respectiv aprobarea tarifelor pentru activitatea de transport și transfer la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Lupac. La solicitarea lui Crina, a venit cu explicații suplimentare Romeo Dunca. Pesedistul tot nelămurit s-a arătat a fi. Au intervenit apoi directorul ADI Intercom Deșeuri și reprezentantul operatorului, care au oferit argumente economice și tehnice. Tot degeaba. Crina nu putea fi convins nicicum. Moment în care în sala de ședințe a CJ și-a făcut apariția primarul Reșiței. Romeo Dunca a vrut să se treacă la vot, dar Ioan Popa a intervenit: „Domnule președinte, dacă-mi permiteți… Să nu riscați ceva, mai bine să explicăm consilierilor județeni cum stau lucrurile din perspectiva noastră, a Reșiței”.

 

Ioan Popa: Risc de infringement! Și de mormane de gunoaie pe străzi!

 

Subliniind că Reșița generează jumătate din cantitatea de gunoi colectată din județ și că zilele trecute, din cauza deja celebrului ciur de la CMID, care s-a defectat pentru a 15-a oară!, firma Brantner a fost pusă în situația de a nu avea unde să ducă gunoiul colectat din oraș, primarul Popa a arătat că proiectul de hotărâre trebuie neapărat votat, noile tarife de operare asigurând și înlocuirea echipamentelor improprii cu unele noi și cu caracteristici tehnice adaptate realității din teren.

 

„Noi, Reșița, producem zilnic șapte camioane de gunoi. Acum 10 zile am fost informați că ni se închide poarta în față, și am rămas cu gunoiul în camioane! Se stricase ciurul, a 15-a oară!, iar pentru asta, noi, Consiliul Județean, suntem vinovați, nu operatorul, el a lucrat cu ce a găsit acolo. Am convocat imediat Comisia pentru situații de urgență de la nivelul Reșiței și, a doua zi, comisia județeană de la prefectură. Și am obținut acceptul Gărzii de Mediu să ne permită, până când se repară ciurul, să ducem gunoiul acolo, dar noi suntem sub presiune mare. Eu i-am spus lui Romeo Dunca, prietenului meu, că pot ajunge în situația să-i pun gunoiul aici ori să-l las în containerele din oraș, că n-am cum să-l iau dacă nu am unde să-l duc. Și ajungem ca-n Napoli, sau în Atena. Sau ca la Ploiești, unde nu s-a ridicat gunoiul de pe străzi două săptămâni și s-au adunat mormane întregi”, a spus Ioan Popa, primarul Reșiței avertizând și cu privire la alt aspect, care ar putea pune Consiliul Județean într-o situație fără ieșire: „Riscul cel mare este de infringement și să ni se solicite înapoi cele 34 de milioane de euro pentru că n-am gestionat bine acel proiect. Și cine nu l-a gestionat bine? Consiliul Județean!”.

 

Nu știm cât de convingător pentru cei din opoziție a fost primarul Popa, cert e că proiectul de hotărâre avea să fie votat în final de suficienți consilieri pentru a se îndeplini condiția majorității absolute. Opoziția nemaifăcând echipă cu Crina, așa cum se întâmplase în cazul celor două proiecte precedente. Pentru care Romeo Dunca va convoca în aceste zile o nouă ședință CJ. O va face în momentul în care va avea certitudinea că liberalii se vor prezenta în număr de cel puțin 16, incluzându-l aici și pe președinte. Și nu 15, câți au fost azi. Cele două absențe fiind motivate, după cum a încercat să dea asigurări vicepreședintele CJ Ovidiu Rădoi.

 

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite