Mitul asistaților social, spulberat la Reșița. Doar 65 de familii primesc, în momentul de față, bani de la stat sub forma venitului minim garantat

 

La Reșița, numărul familiilor care primesc ajutor social de la stat sub forma venitului minim garantat este în continuă scădere, la fel și sumele alocate acestora de la bugetul de stat. Dacă în urmă cu cinci ani se aflau în această situație 176 de beneficiari, în trimestrul al II-lea al anului în curs mai sunt în plată doar 65 de familii, cu o sumă lunară totală de aproximativ 17.000 de lei.

 

Numai în ultimul an, numărul familiilor din Reșița care primesc ajutor social a scăzut cu 23, de la 88 la 65. „Motivele care au condus la scăderea numărului de beneficiari sunt: angajarea, îndeplinirea condițiilor pentru pensionare, neîndeplinirea obligațiilor avute ca beneficiari de ajutor social, constatarea de către angajații Direcției de Asistență Socială a neîndeplinirii condițiilor pentru menținerea dreptului la ajutor social, decesul unor beneficiari. La data de 1 mai 2021, în evidenţa instituției noastre figurează un număr de 65 familii beneficiare de venit minim garantat cu un număr de 149 persoane”, explică directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Reșița, Lidia Roșianu.

 

Din totalul celor 149 de persoane, doar 18 au fost repartizate pentru a presta muncă în folosul comunității, pentru ajutorul social aferent lunii mai 2021, celelalte nefiind apte de muncă din diverse motive: sunt minori, vârstnici sau persoane bolnave. „Acțiunile pe care le desfășoară persoanele apte de muncă conform Planului lunar de acțiuni și lucrări de interes local sunt lucrări de curăţenie stradală și anume: măturat, dus gunoi, desfundat canale, efectuare de lucrări de curăţenie în parcuri, zone verzi, seră. Numărul de zile de muncă în folosul comunității conform legii variază între două și șase, în funcție de cuantumul ajutorului social, respectiv între 16 si 48 ore lunare. Norma de lucru pe zi este de opt ore”, precizează Lidia Roșianu.

 

Potrivit datelor centralizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin, în 2020, la Reșița au fost acordate ajutoare sociale sub forma venitului minim garantat în cuantum de aproximativ 200.000 de lei. Fondurile necesare pentru plata ajutorului social, precum şi pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, sunt suportate din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

 

Sursă foto: FB Asistență Socială Reșița

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available