Criză de medicamente la Spitalul Județean. Edilul Ioan Popa: „Bugetul spitalului este dublu față de cel al Primăriei Reșița. 90% din bani se duc pe salarii”

 

Problemele cu care se confuntă Spitalul Județean de Urgență Reșița (SJUR) au fost puse, din nou, pe tapet, în ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin. Medicul Caius Diaconescu a dezvăluit, în plen, că unitatea medicală nu mai are bani nici măcar pentru cele mai banale medicamente.

 

Construcția unui spital nou în Reșița – proiect la care lucrează administrația locală și cea județeană – ar putea rezolva mare parte dintre problemele actuale ale sistemul medical din Caraș-Severin, prin amenajarea de spații noi, corect dimensionate și dotate corespunzător, însă, până atunci, criza în care se află Spitalul Județean de Urgență Reșița se adâncește.

 

Cu arierate de peste 10.000.000 de lei și conturile blocate, unitatea medicală nu mai are bani pentru medicamente, lucru dezvăluit în plenul CJ de către consilierul județean Caius Diaconescu, medic diabetolog la SJUR: „Am fost azi dimineață (joi, 25 noiembrie, n.r.) pe secție. Nici măcar un banal furosemid nu există în spital. Pacienții ne mor în fiecare zi. Mor oamenii în spital pentru că nu avem bani să le luăm medicamente. Mie îmi este rușine să merg la vizită în fiecare zi și să le pun o listă de cumpărături, că nu suntem la piață”.

 

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a spus că instituția pe care o conduce, în subordinea căreia se află spitalul, nu poate rezolva toate problemele de acolo: „E o mare tragedie că mor oamenii, dar spitalul nu e responsabilitatea noastră sută la sută. Noi ne-am onorat obligațiile. Sunt undeva la 9.000.000 de lei pe care i-am plătit către Spitalul Județean sub diverse forme”. De altfel, chiar ieri, Romeo Dunca a propus plenului CJ, iar acesta a aprobat, rectificarea bugetului județean și alocarea a 250.000 de lei pentru spital, în vederea achitării unei părți din datoria acumulată față de furnizorul de reactivi, care anunțase că își va sista serviciile către unitatea medicală din Reșița dacă nu primește această sumă.

 

O explicație pentru situația în care se află spitalul este, în opinia primarului Reșiței, Ioan Popa, supradimensionarea unității medicale care generează costuri uriașe cu salariile: „De ce nu sunt bani de medicamente? Pentru că la ora aceasta în România toată organigrama unui spital pleacă de la numărul de paturi. Spitalul Județean din Reșița are circa 850 de paturi, din care s-a demonstrat că în ultimii trei-patru ani gradul de ocupare este sub 50%. De la acest număr de paturi se stabilește câți angajați ai, infirmiere, asistenți, medici. Această supradimensionare ca resursă umană a unui spital duce la epuizarea resursei financiare alocate de către Ministerul Sănătății. În speță, peste 90% din banii care vin lunar la spital sunt alocați pentru salarii. Bugetul Spitalului Județean Reșița este dublu față de bugetul Primăriei Reșița. Adică, noi la primărie ne drămuim cu foarte mare atenție bugetul nostru, iar dincolo, la spital, el se duce în salarii și atunci nu există resursă financiară pentru medicamente, dotare, aparatură și așa mai departe”.

 

Chiar și în aceste condiții, Primăria Reșița sprijină financiar spitalul. Ultimul exemplu: în ședința Consiliului Local de ieri a fost aprobată bugetarea sumei de aproximativ 200.000 de euro, reprezentând 50% din contravaloarea aparaturii de care are nevoie Secția Ortopedie – aparat Roentgen Sire Mobil, turn de artroscopie; masă de operații ortopedice cu accesorii pentru artroscopie și osteosinteze; lampă scialitică cu două brațe. „Nu mi se pare mie, ca primar al Reșiței, onest să vină medicii chirurgi ortopezi de la Spitalul Județean să ne solicite să îi ajutăm cu patru elemente ca să poată să facă operații de menisc, ligamente încrucișate, protezare de șold și, pe de altă parte, bugetul lor să fie consumat strict pe salarii. Dar, totuși, îi ajutăm. Primăria Reșița suportă 50%, iar Consiliul Județean, 50%. Astăzi am alocat resursa financiară. Am dat deja la Achiziții tipologia de aparatură necesară, facem o licitație și sper să se realizeze într-un timp cât mai scurt. Cred că e important să se facă la Reșița astfel de intervenții deoarece spitalul nu are bani și pentru că nu se fac multe dintre operațiile care sunt bine plătite de Casa de Asigurări de Sănătate. Degeaba merg eu la spital și iau două aspirine și un paracetamol, că nimeni nu îmi dă nimic. Acolo plătesc mult cazare, ca la hotel. Dacă nu ai o intervenție care are un anumit cost înmagazinat în ea, atunci nu ai cum să câștigi bani. E simplu”, a declarat primarul Ioan Popa la finalul ședinței Consiliul Local.

 

Potrivit lui Ioan Popa, problema aceasta nu va mai exista în noua unitate medicală care va fi construită la Reșița: „Trebuie să facem ordine și noul spital județean tocmai din acest motiv a fost dimensionat la 550 de paturi, lucru care va face ca bugetul de salarii să lase totuși o bună parte pentru dotări și medicamente”, a punctat edilul. Acesta a precizat că a fost depus în SICAP (Registrul Electronic al Achizițiilor Publice) contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate aferent acestei investiții.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite