Cultură și artă în Reșița Montană. Concert de orgă la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“

 

Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița va găzdui mâine, 19 septembrie, un nou concert de orgă în cadrul proiectului muzical prin care Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin marchează anul jubiliar Reșița 250. Invitatul acestui concert va fi dr. Franz Metz din München.

 

Sub motto-ul „Canticum Laudis Pro Reșița – 250“, Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița împreună cu Forumul Democratic al Germanilor și cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților organizează, începând din luna mai, un ciclu de Concerte de muzică de orgă care se desfășoară pe orga Wegenstein din Biserica „Maria Zăpezii“ în fiecare a treia duminică din lună, începând cu ora 18.00.

 

Mâine, 19 septembrie, va avea loc al cincilea concert din această serie, avându-i drept protagoniști pe dr. Franz Metz (orgă, München, Germania), Cristian Ardelean (bariton, Filarmonica „Banatul” Timișoara) și George Gassenheimer (Liceul de Arte „Sabin Păuța“). „Invitatul acestui concert va fi dr. Franz Metz, originar din România dar stabilit în 1985 în Germania. Este organist principal la Biserica St. Pius și muzicolog la München. Până în anul 1985 a concertat ca organist împreună cu multe orchestre filarmonice din România, a cântat în primă audiție multe lucrări de compozitori contemporani ca Sigismund Toduță, Richard W. Oschanitzky sau Walter M. Klepper. Cu mari dificultăți, create de climatul politic de atunci, a reușit să dea primele concerte de orgă organizate oficial de către filarmonici de stat la Timișoara (1981), Arad (1983) și în Bazilica Maria Radna (1984). Începând din anul 1985 a concertat la orgi importante din multe țări europene, incluzând în programele de concert și muzică de orgă din România. După 1990 a realizat o serie de lucrări științifice și documentare despre orgile istorice din Banat, pentru posturile de radio și televiziune din țară și din Germania. Pe lângă activitatea de organist, Franz Metz este și muzicolog și dirijor, în centrul atenției sale stând muzica din Banat. O serie de compozitori din Banat au fost descoperiți de el. Lucrările sale muzicologice sunt publicate în mai multe țări”, informează organizatorii.

 

Alături de organistul din München va fi baritonul Cristian Ardelean, absolvent al Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și doctor în muzică, la secția de interpretare muzicală, titlu obținut în 2012 la Universitatea Națională de Muzică din București. În prezent este angajat la Filarmonica Banatul din Timișoara, ca artist liric. De asemenea este cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Alături de cei doi se va afla și reșițeanul celor doi oaspeți li se va alătura și reșițeanul George Gassenheimer, profesor de vioară la Liceul de Arte „Sabin Păuța“ din Reșița.

 

Partenerii acestui ciclu de concerte sunt Clubul Lions Onix și Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite