Cum obții bani europeni dacă ai un ONG? Accesează sume mici, consultanți buni și parteneriate cu organizații experimentate

Auzim deseori că fondurile europene nu sunt absorbite eficient în România, dar nici accesul la ele nu este chiar facil. Ce proiecte pot primi finanțare? Ce argumente te împing să lucrezi cu astfel de fonduri atunci când ai un ONG? PressHub și RFI România au discutat cu Ana Capotă, de la Crucea Roșie, și cu Sergiu Sebeși, de la Asociația CSR Nest, despre pașii pe care trebuie să îi cunoașteți pentru a nu vă împiedica în Europa burevară.

Pe Ana Capotă am întâlnit-o la Bine Boutique, magazin cu haine second hand din Piața Romană, București, care aparține Crucii Roșii. Ana spune cum în 2010, în timpul unei vizite la Geneva ca voluntar al Crucii Roșii, a învățat cum funcționează magazinele de caritate cum ar fi Bine Boutique și programul de os Scufița Roșie. Ambele programe au fost adaptate apoi de Crucea Roșie românească. Bine Boutique a pornit cu fonduri europene dintr-o linie de finanțare destinată economiei sociale, și anume ONG-urile care încearcă mici afaceri pentru a-și susține activitățile. „Scufița Roșie” a plecat de la nevoia reală a părinților să găsească calificări osoase în București pentru bebeluși și preșcolari, fiind finanțat inițial tot cu bani europeni. Proiectul se autosustează acum din banii pe care părinții le plătesc pentru serviciul bonelor.

În ambele situații, problemele nu au legătură cu calitatea muncii depuse în scrierea proiectelor și în implementare, ci de birocrație și plăți, arată Ana Capotă. „Când știi bine beneficiarii, știi ce au nevoie, știi să scrii proiectele și ai un echipaj cu care să le implementezi, atunci nu e greu. E greu pentru că este destul de birocratic, pentru că nu întotdeauna bani vin la timp … Am avut noroc pentru că am avut donatori care ne-au înțeles nevoia atunci când plățile trebuiau au fost făcute în septembrie, iar banii au venit în decembrie … Sigur că oamenii trebuie plătiți. „

Ana Capotă admite că solicită mult timp și multă energie pentru completarea unui proiect:  „Sunt burete, birocratice, dar sunt multe fonduri foarte utile și așteptăm mereu cu nerăbdare deschiderea liniilor de finanțare nerambursabile” .

[vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”5185,5186,5187,5188,5189,5190″ img_size=”full”]

Sergiu Sebeși, președinte al Asociației CSR Nest, lucrează în proiecte sociale cu fonduri europene sau fonduri private, de 20 de ani. O parte din activitatea sa este să ofere consultanță ONG-urilor în atragerea de finanțări europene. Sergiu Sebeși atrage la rândul său atenția că unul din aspectele dificile ale lucrului cu aceste fonduri este legat de plăți.

„Cash-flow-ul este foarte important. În funcție de suma pe care o primești, e bine ca tu, ca partener ONG, să ai o sumă de bani care poate fi de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii de euro, în funcție de magnitudinea proiectului, să poți să compensezi. Poate să vină ANAF-ul să pună poprire pe conturi pentru că nu ai plătit taxele și dările pe salarii… Banii (de la UE – n.red.) vin în tranșe, se decontează… de asta trebuie să fii pregătit. Mai există și varianta să ai o linie de credit la bancă. Dar atunci, iarăși, trebuie să avem în spate o echipă bună de oameni pe financiar care să ne învețe, să ne explice care sunt procedurile și riscurile. Există o bancă, nu dau nume, care are buget pentru social banking. Pot, dacă am un proiect de 1 milion de euro, să zicem, să mă duc la bancă cu proiectul semnat, cu finanțare (aprobată – n.red.), și să spun: Dragă bancă, pentru o dubândă modică, că sunt ONG, îmi dai și mie o linie de credit de 2-300.000 de euro, în caz că am nevoie să-mi acopăr câteva luni de zile buna implementare a proiectului?”

Dar ce poate face un ONG mai mic, la început de drum, pentru a primi fonduri europene, pe lângă recomandarea unui consultant priceput și verificat?

„Pe toată lumea am sfătuit să aplice pentru finanțări pe sume mai mici, de la 5000, la 15.000, la 50.000 de euro. Aș recomanda ca cei care aplică să realizeze și parteneriate, o firmă sau un ONG mai mare, cu experiență, să învețe de la acestea ce înseamnă să aplici pe fonduri europene, managementul de proiect, partea de raportare financiară, care e dureroasă… E bine să ai un partener mai mare cu care să lucrezi și de la care să înveți” Sergiu Sebeși

Să spunem că avem un ONG cultural și vrem să obținem finanțare europeană. Pragmatic sau realist, Sergiu ne-ar recomandă, cu umor, să schimbăm domeniul de activitate. „Din nefericire, pe Cultură, banii (europeni) sunt foarte puțini. E un lucru dureros. Poate ar trebui să se confrunte cu mai mult în direcția aceasta. „Dar unde merg banii europeni? Merg spre copii, agricultură, social, mediu. În ceea ce privește agricultura, este clar că „Burtica va juca întotdeauna un rol esențial în viețile noastre”, arată Sergiu. Dar pentru asta trebuie să vă plac un pic și viața la țară, completează el.

Sursă: presshub.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available