„Cunosc lumea desenând-o”. Dan Perjovschi, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, vine la Reșița!

 

Primăria Reșița pregătește un nou eveniment cultural de excepție: o întâlnire cu unul dintre cei mai bine cotați artiști vizuali români, Dan Perjovschi. Acesta va susține săptămâna viitoare o conferință la Palatul Cultural și un workshop la Centrul de Tineret Mansarda.

 

Evenimentul „Cunosc lumea desenând-o” se va desfășura pe parcursul a două zile și îl va avea drept protagonist pe Dan Perjovschi. Acesta va susține marți, 28 septembrie, cu începere de la ora 17.00, o conferință la Palatul Cultural, iar miercuri, 29 septembrie, la aceeași oră, se va întâlni cu voluntarii de la Centrul de Tineret Mansarda în cadrul unui workshop inedit.

 

Absolvent al Academiei de Artă din Iași, Dan Perjovschi este artist vizual, dar și scriitor, jurnalist și autor de performance, spațiul său de creație fiind zidurile. Ilustrează din 1991 Revista 22 și din 2010 face la Sibiu proiectul de artă în spațiul public Ziarul Orizontal. „Dan Perjovschi desenează critic, cu umor, direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea, comentând politic, social și cultural cotidianul societății globale. Desenele lui alb negru sunt, în fapt, editoriale vizuale”, spun organizatorii evenimentului de la Reșița.

 

Dan Perjovschi are o carte de vizită impresionantă, cu numeroase expoziții personale și de grup în întreaga lume, participări la bienale de artă și premii importante.

 

Dan Perjovschi a avut expoziții personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum, Vannabbe Eindhoven, Ludwig Cologne, Nasher Duke University sau Kiasma Helsinki și expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varsovia, MCBA Lausanne sau MOT Tokyo. A participat la bienalele de artă de la Istanbul, Veneția, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Iași, Timișoara și Jakarta.

 

În 2004, a primit Premiul de Artă „George Maciunas”, în 2012, Premiul „ECF Principesa Margriet”, Amsterdam (împreună cu soția sa, Lia Perjovschi) și în 2016, „Rosa Schapire Art Prize” din partea Asociaţiei „Freunde der Kunsthalle” a Muzeului de Artă Kunsthalle din Hamburg (Germania). Dan Perjovschi este laureatul Fundației pentru drepturile omului „Gheorghe Ursu” (1999) și al Galei Societății Civile (2016).

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite