Cupa Veteranilor. Cea mai longevivă competiție de schi de pe Muntele Semenic a ajuns la ediția 50

 

Organizarea celei de-a 50-a ediții a Cupei Veteranilor pe Muntele Semenic va fi marcată, săptămâna aceasta, printr-o serie de evenimente organizate de Asociația „Prietenii Munților”.

 

Cupa Veteranilor – competiție organizată la fiecare început al lunii martie pe Muntele Semenic – ajunge, anul acesta, la cea de-a cincizecea ediție, însă tradiția schiatului pe Semenic este una mult mai lungă și este strâns legată de comunitatea germană din Banatul Montan. „Pe Semenic schiul se practică de peste 100 de ani. Începuturile sunt legate de existența unei puternice comunități de etnie germană la Reșița, primul om de aici care a mers pe schiuri fiind profesorul Bruno Windhager. În perioada interbelică se construiesc cabane, apar primele pârtii de schi. În anii războiului, 1940-1944, pe Semenic se organizează cursuri de schi. În Reșița au fost înființate mai multe secții de schi alpin și fond: Școala Sportivă, Clubul Sportiv Muncitoresc, Olimpia Reșița. De-a lungul existenței acestea organizează cantonamente și concursuri în perioada existenței. Se formează comunități, se leagă prietenii”, povestesc reprezentanții Asociației „Prietenii Munților”.

 

 

Prima ediție a Cupei Veteranilor a fost organizată în 1966, fiind dedicată oamenilor care, venind de mulți ani pe munte, se pot numi „veterani”. Din anul 1970, se decernează „Cupa Mamă”, trofeul transmisibil al Cupei Veteranilor, numele câștigătorului fiecărei ediții de atunci încoace fiind inscripționat pe soclul acesteia. Evenimentul se desfășoară prin tradiție în luna martie.

 

Acum, în 2023, Asociația Prietenii Munților Reșița în parteneriat cu Centrul Universitar UBB Reșița organizează a cincizecea ediție în perioada 2-4 martie. Joi, 2 martie, începând cu ora 17.30, în foaierul și amfiteatrul Centrului Universitar UBB Reșița se va prezenta istoria Cupei Veteranilor Semenic, dar și alte detalii legate de istoria schiului în Semenic. Vineri, 3 martie, veteranii se întâlnesc pentru ședința tehnică necesară organizării concursului de schi Cupa Veteranilor Semenic, iar sâmbătă, 4 martie, începând cu ora 10.00 se desfășoară tradiționalele probe: slalom, doage și schi de fond. Seara începe Balul Veteranilor, unde „Cupa Mamă” va fi atribuită unui veteran, ca semn al aprecierii întregii lui activități pe Muntele Semenic.

 

„Așteptăm iubitorii schiului și nu numai, să ne cunoaștem, să ne revedem, să ne amintim și să scriem împreună istoria schiului în Semenic, cu ocazia celei de a cincizecea ediții a Cupei Veteranilor”, transmit „Prietenii Munților”.

 

 

Sursă foto: Asociația „Prietenii Munților”

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite