Ziua Protecției Civile va fi marcată în Caraș-Severin cu sirene de alarmare publică, exerciții demonstrative și porți deschise

 

Sărbătorită pe 28 februarie, Ziua Protecției Civile din România va fi marcată, anul acesta, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, printr-o serie de activități ce se vor derula pe parcursul întregii săptămâni.

 

Marți, 28 februarie 2023, se sărbătoresc 90 de ani de protecție civilă în România și, pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Semenic” va desfășura, în mai multe localități ale județului Caraș-Severin, activități de informare preventivă și de pregătire a cetățenilor.

 

În preambulul Zilei Protecției Civile, luni, 27 februarie, va avea loc un simpozion, în sistem videoconferință, cu șefii serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență din Caraș-Severin, iar la Reșița – în Centrul Civic, Parcul Tricolorului, Zona Kaufland din Lunca Pomostului și Govândari – și la Caransebeș – în Parcul Dragalina – vor fi organizate puncte mobile de informare preventivă a populației pe linia protecției civile, activitate ce se va desfășura pe parcursul a două zile.

 

În zilele de 28 februarie și 1 martie, toți cei interesați sunt așteptați la sediile subunităților de intervenție din Reșița, Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă, unde, în intervalul orar 10.00 – 14.00, vor fi „Porți Deschise”, prilej cu care se vor organiza exerciții și expoziții de tehnică. La sediul inspectoratului din Reșița va avea loc, în data de 28 februarie, ora 13.00, Ceremonialul militar organizat cu ocazia Zilei Protecției Civile, urmat de un exercițiu de salvare de la înălțime executat de personalul din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița.

 

Pe 1 martie va avea loc exercițiul de alarmare publică „Miercurea alarmelor”, în intervalul orar 10.00 – 11.00. „Acesta are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, verificarea funcționării sistemului de alarmare și, nu în ultimul rând, de pregătire a populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare”, explică reprezentanții ISU „Semenic”. Tot miercuri, 1 martie, Asociația Sportivă Nera va organiza Cupa Protecției Civile de minifotbal și tenis de masă, în Complexul Sportiv UBB Reșița, iar miercuri și joi se vor desfășura activități practice privind modul de comportare în situații de urgență, precum și tehnici de acordare a primului ajutor, în trei unități de învățământ din județ – Școala Generală Nr. 8 Caransebeș, Școala Gimnazială „Romul Ladea” Oravița și Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Moldova Nouă.

 

Primul document de legiferare a protecției civile în România a fost Înaltul Decret regal nr. 468 semnat de Regele Carol al II-lea la data de 28 februarie 1930. În anul 1933, decretul este publicat în Monitorul Oficial ca Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene, act care a stat la baza înființării primelor structuri cu atribuții de apărare civilă în România, atribuții îndeplinite în prezent de inspectoratele pentru situații de urgență. „Protecţia civilă trebuie să fie o preocupare constantă a tuturor factorilor de decizie, dar şi a cetăţenilor simpli. Cunoaşterea riscurilor la care o comunitate este expusă este deosebit de importantă, un om informat fiind un om pregătit”, subliniază reprezentanții ISU „Semenic”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite