Dacia „108” a lui Hirschvogel, redivivus! Un proiect Retromobil Caraș-Severin, inedit pentru Reșița la 250 de ani!

Anul viitor, pe data de 13 decembrie, Werner Hirschvogel ar fi împlinit 90 de ani. Tot în 2021, Reșița, orașul său adoptiv, aniversează 250 de ani de atestare istorică.

Pentru locuitorii Reșiței (și nu numai), Dacia cu numărul 108 reprezintă o legendă, cursele automobilistice organizate în capitala Banatului Montan au rămas un motiv de mândrie locală și o amintire a entuziasmului, a energiei teribile pe care aceste curse le suscitau pe străzile muncipiului de pe Bârzava. Generațiile de copii de atunci au rămas impresionate de tumultul raliurilor și de zgomotul motoarelor produse de autovehiculele autohtone.

Iar dacă Cupa Păcii și Prieteniei nu se mai organizează, emoția acelor timpuri persistă. Astfel, o idee inedită s-a născut! Ing. Andrei Rotaru, președinte al Retromobil Caraș-Severin și organizator al unor evenimente Retromobil România în Caraș-Severin, a reușit să strângă laolaltă o echipă de susținători ai iubitorilor acestor autoturisme. Mecanici auto reșițeni, foști piloți (estonianul Sergei Pashatshky, campionul URSS, și Raitcho Sergiev, campionul Bulgariei), precum și participanți la concursurile de altădată și-au dat mâna pentru a reconstrui o replică a celebrei Dacii cu numărul 108, condusă de îndrăgitul pilot de curse Werner Hirschvogel. Deja pe pagina de Facebook a lui Andrei Rotaru au apărut imagini și filmări inedite de atunci, emoția fiind resimițită chiar și printre cititorii mai puțini avizați. Autoturismul Dacia albă este în pregătire, în atelierul mecanic, un tricou de atunci se află deja donat, ce să mai spunem că unii din piloții de atunci, concurenți, și-au manifestat interesul de a reveni în Reșița noastră.

Anul viitor, cu ocazia Raliului de coastă pentru autovehiculele istorice, competiție ce este programată a se desfășura în luna iunie 2021, motorul Daciei cu numărul 108 se va auzi din nou pe străzile Reșiței. Pasiunile și dragostea față de bătrânele doamne nu mor niciodată! Atâta timp cât există astfel de oameni care să păstreze vie memoria celor de altădată și care au energia celor care au încântat mii de oameni.

Sursă foto: FB Andrei Rotaru

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite