Dan Stan și cele trei principii pentru o guvernare deschisă

Avocatul reșițean Dan Stan a participat ieri, 12 februarie, în calitate de subsecretar de stat la MAI, la o întâlnire de lucru organizată de Guvernul României referitoare la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă aferent perioadei 2020-2022.

Unul dintre obiectivele principale în activitatea Ministerului Afacerilor Interne îl reprezintă o cât mai mare transparentizare a activității tuturor structurilor componente, subliniază subsecretarul de stat Dan Stan.

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP) este un acord internațional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii. 

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, detaliază Dan Stan, are la bază trei principii: transparența informației; participarea cetățenilor în procesul decizional privind politicile și serviciile publice; asumarea răspunderii de către autorități. „Deși multitudinea și complexitatea activităților derulate de către MAI presupun o anume limitare legală a informațiilor destinate publicității, au fost identificate o serie de date care, aduse la cunoștința publicului, pot creiona o imagine cât mai reală a activităților desfășurate de către colegii din minister. O parte din aceste date pot fi accesate pe www.data.gov.ro, informează subsecretarul de stat Dan Stan.

Astfel, data.gov.ro este punctul central de acces pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice, ajutând publicul să găsească, să descarce și să folosească informațiile generate și deținute de structurile administrative. Cel puțin asta își propun reprezentanții MAI care au creat site-ul amintit.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite