Datori vânduți după ce au muncit în străinătate

 

Vrei să mergi la muncă în Norvegia? Atunci n-ar fi rău să știi cum au luat alții țeapă acolo, căzând victimele unor escrocherii puse la cale tot de români.

 

Avertismentul este transmis de către șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Caraș-Severin, Iancu Panduru, și îi vizează pe românii care intenționează să muncească în Norvegia, pentru a nu cădea și ei victime, ca alți români, ale înșelătoriilor financiare și exploatării prin muncă pe teritoriul statului norvegian.

 

„Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că muncitorii români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite substanțiale la diverse instituții bancare, în numele și pentru angajatul propriu. Mulți dintre acești angajați au constatat că înregistrează datorii de sute de mii de euro – neavând posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare ajung la muncitorul imigrant.”, arată Iancu Panduru.

 

Metodele folosite de escroci sunt falsificarea foilor de salarii, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. Potrivit șefului ITM Caraș-Severin, „așa-zișii facilitatori solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP-ul norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii împrumută alte sume considerabile fără știința păgubitului, însă cu documentele sale”.

 

Acest gen de înșelăciune a fost practicat în trecut și la noi în țară, modelul fiind se pare „exportat” cu succes.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available