„De la GRAFITTI la NEOMURALISM” – Incursiune foto în galeria de artă în aer liber creată de artiștii stradali la Reșița

 

Fotograful Petre Dalea propune, în cadrul proiectului „Expozițiile Reșița 250” inițiat în luna mai de Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, o nouă perspectivă a Reșiței, la aniversarea unui sfert de secol de viață industrială.

 

În ultimii ani, mai multe clădiri din Reșița și-au schimbat aspectul prin intermediul picturilor murale realizate de artiști plastici printre care Marian Truțulescu, Alex Baciu sau Ovidiu Batista, în cadrul unui proiect de regenerare urbană prin intermediul artei stradale derulat de primărie. Reșițenii vor avea ocazia să vadă toate aceste lucrări reunite într-un singur loc, într-o expoziție a fotografului Petre Dalea, vineri, 3 septembrie, cu începere de la ora 16.00, în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Lunca Pomostului. „Voi expune fotografii ale lucrărilor de grafitti, street art și neomuralism existente în Reșița până în vara lui 2021. Din toamnă sperăm că vor mai apărea prin oraș câțiva «pereți colorați» cu prilejul Festivalului «Street Art 2021», organizat la inițiativa domnului Dorinel Hotnogu, consilier cultural al primarului Ioan Popa”, anunță Petre Dalea.

 

Fotograful îi așteaptă pe reșițeni la expoziție, dar îi îndeamnă și să meargă să vadă la fața locului lucrările de artă stradală: „Bineînțeles că la o expoziție foto este imposibil să se recreeze experiența străzii, chiar dacă o fotografie poate prezenta o lucrare atât în contextul ei stradal, cât și unele detalii, poate mai greu vizibile unor ochi neavizați, vă recomand să mergeți la fața locului ca să vedeți lucrările de grafitti, street art, neomuralism”.

 

Expoziția lui Petre Dalea are loc în cadrul unui proiect al Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin ce prevede organizarea în fiecare lună, până în octombrie, a câte unei expoziții în data de 3, aleasă simbolic pentru a omagia pornirea, în 3 iulie 1771, a primelor două furnale – Franziskus și Josephus –, eveniment care marchează începuturile industriale ale Reșiței.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite