De luni, din nou amenzi. Premierul Ludovic Orban: „Virusul există, reprezintă un pericol”

Premierul Ludovic Orban a anunţat convocarea unei şedinţe de Guvern luni dimineaţa, pentru derularea procedurilor de instituire a stării de alertă, stabilite de legea adoptată zilele trecute în Parlament.

„Am luat decizia de convoca Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, luni (18 mai, n.r.) la 7.30 dimineaţa, şi de a convoca şedinţa de Guvern la ora 8. Şedinţa CNSU şi şedinţa de Guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în Legea 55 pentru instituirea procedurii stării de alertă în baza legii”, a anunţat Orban, în această seară, la finalul unei şedinţe de lucru organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Va fi aprobată o hotărâre de Guvern, necesară instituirii stării de alertă în baza legii. HG-ul va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, a spus Orban. Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, se va institui „o stare de alertă în care de data asta avem toate mijloacele necesare pentru respectarea legii”, a mai precizat premierul.

Legea la care face referire Orban, votată în Parlament în forma dorită de majoritatea PSD – Pro România – ALDE, intră în vigoare abia luni, 18 mai. Acesta este motivul pentru care a fost instituită starea de alertă pentru intervalul 15-17 mai, însă fără posibilitatea legală de a se impune aplicarea de sancțiuni celor ce nu respectă regulile stabilite de CNSU.

Amenzi de la 500 de lei

Începând de mâine, 18 mai, cei care merg în afara localităţii sunt obligaţi să deţină o declaraţie pe proprie răspundere în care să fie precizate motivele deplasării. Amenzile pentru această abatere pot ajunge la 2.500 de lei. Măsura este inclusă în Hotărârea Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă, iar amenda va fi aplicată începând de luni.

Sancţiunile sunt menţionate în legea pentru starea de alertă. Prevederea care vizează declaraţia este inclusă în articolul 65, litera m): „circulaţia persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile şi, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”. Amenda aplicată poate varia între 500 şi 2.500 lei.

Referindu-se la cele câteva sute de persoane care au ieșit sâmbătă în Piața Victoriei din capitală, premierul a spus că nu înțelege mesajele acestora. „Virusul există, reprezintă un pericol pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Faptul că sunt decese cauzate de virus arată că există o ameninţare reală la adresa oricărui cetăţean român care poate să se contamineze cu acest virus. Toate sloganele şi declaraţiile mi se pare că fac parte din apanajul unor tematici care nu au legătură cu interesul naţional”, a declarat Ludovic Orban.

Sursă foto: libertatea.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available