Rezultatele la proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, desfășurat în data de 14 iulie 2021, au fost afișate astăzi, 21 iulie, la centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.
În Caraș-Severin, procentul de promovare la examenul de definitivare după proba scrisă, înainte de contestații, este de 51,16%, informează Inspectoratul Școlar Județean. Proba scrisă a fost susținută în urmă cu o săptămână, la centrul de examen de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița. S-au prezentat atunci 93 dintre cei 100 de dascăli cărășeni care se înscriseseră la această sesiune a examenului de definitivare.
Potrivit definitivat.edu.ro, la proba scrisă, în județul nostru s-au înregistrat două note de 10. Acestea au fost obținute de prof. Andreea-Gabriela Fechită (la disciplina Arte vizuale), de la Liceul „Mathias Hammer” Anina și Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova, şi prof. Florina-Geanina Fildan (la Limba română și literatură pentru copii), de la Liceul Tehnologic Berzovia. La nivel național, procentul de promovare după proba scrisă este de 72,90%. Cele mai multe note de 10 sunt în București – 27, Cluj – 15, Iași – 14, Constanța – 11, Brașov – 9.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.
În Caraș-Severin, contestațiile se depun la centrul de examen Colegiul Național „Traian Lalescu” Reşiţa, conform calendarului aprobat, dar și on-line, în zilele de 21 și 22 iulie. Rezultatele finale se vor afișa la centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro, în data de 28 iulie. Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național pentru definitivare în învățământ, precum și despre candidații admiși la acest examen sunt disponibile pe site-ul definitivat.edu.ro.
Cadrele didactice promovate la Definitivat dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.