Percheziții în Caraș-Severin. Caracatiță infracțională de albit bani proveniți din înșelăciuni și fraude informatice! [FOTO-VIDEO]

 

A fost destructurată o grupare specializată în spălare de bani, care-și avea rădăcinile în București, Caraș-Severin și alte patru județe. Potrivit anchetatorilor, gruparea s-a constituit la sfârșitul anului 2015, cu scopul spălării banilor proveniți din săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și fraudă informatică. Conform estimărilor, este vorba despre sume ce depășesc 7.000.000 de euro. Aproximativ 380 de persoane vor fi duse la audieri.

 

17 percheziții domiciliare în municipiului București și în județele Caraș-Severin, Olt, Vâlcea, Argeș și Ilfov au efectuat, astăzi, procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Poliției de Frontieră și al Inspectoratului General de Poliție, pentru destructurarea unei grupări care, în ultimii ani, devenise cunoscută pe piața spălătorilor de bani din Europa și care acționa în state precum România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania.

 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate suma de 532.133 de lei și 17.000 de euro, aproximativ 250 de telefoane mobile, documente bancare emise în state din Uniune Europeană și din Federația Rusă, laptopuri, routere portabile, 719 cartele SIM, 132 de carduri bancare, un pistol cu bile fără autorizație și diverse documente privind tranzacții bancare. Aproximativ 380 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT și la sediile mai multor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

 

Grupul infracțional organizat vizat de anchetatori se constituise la sfârșitul anului 2015, pe teritoriul României, și era specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fraudă informatică, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și complicitate la aceste infracțiuni.

 

Potrivit anchetatorilor, de-a lungul celor peste cinci ani de activitate, la rețeaua de spălare de bani au aderat, periodic, noi racolatori și cărăuși de bani, însă nucleul grupului infracțional a rămas întotdeauna același. Grupul avea mai mulți lideri care îi coordonau pe ceilalți membri, activitatea fiind în așa mod structurată încât să asigure anonimitatea liderilor. Identitatea lor era ascunsă membrilor de rang inferior, cu care nu interacționau niciodată în mod direct, ci doar prin interpuși. Totodată, liderii erau cei care țineau legătura cu autorii infracțiunilor de înșelăciune și fraudă informatică. Acestora le furnizau datele necesare transferării sumelor de bani virate în urma acțiunilor de fraudă informatică sau obținute prin inducerea în eroare a unor persoane. Anchetatorii au stabilit că o parte semnificativă a sumelor de bani spălate au fost virate de către persoane din România și din străinătate, în special din Spania, de regulă autorități publice, instituții publice și instituții de interes public, în urma acțiunilor de inducere în eroare a angajaților acestora.

 

 

Procurorii DIICOT explică, într-un comunicat public, modul în care opera gruparea: „Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată și își atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor. În cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare. La scurt timp după finalizarea discuției telefonice, persoana vătămată primea un mesaj e-mail care conținea o adresă purtând antetul furnizorului și eventual numele și semnăturile persoanelor din conducere, prin care se solicita persoanei vătămate efectuarea plăților facturilor scadente și viitoare într-un alt cont bancar, decât acela în care se efectuaseră anterior.

 

Titularii conturilor în care se făcea virarea sumelor de bani erau racolați de către membrii grupului infracțional, în special, dintre persoanele fără posibilități financiare. Contra unor sume de bani, cuprinse între 50 și 500 de lei, acestea din urmă deschideau conturi la bănci din România și din străinătate, folosind acte de identitate reale sau falsificate și oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.

 

După transferarea de către persoanele vătămate sau de către autorii fraudelor informatice a sumelor de bani în conturile bancare ale intermediarilor, acestea erau ulterior mutate de către un alt membru al grupării în diverse conturi bancare, iar mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau al altor state europene”.

 

 

Conturile bancare utilizate de membrii grupării erau deschise în mai multe țări din Europa, printre care România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie și Germania, sumele de bani care au făcut obiectul mecanismului de spălare fiind estimate la peste 7 milioane de euro.

 

Acțiunea procurilor DIICOT a beneficiat de sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Sectorului Aeroport Sibiu, Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni și al inspectoratelor teritoriale Iași, Sighetu Marmației, Giurgiu și Timișoara; al polițiștilor din Olt; al ofițerilor de poliție judiciară din Pitești, București, Ploiești, Brașov, Craiova,  Timișoara și Bacău și al jandarmilor din Argeș, Craiova și Ploiești şi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

 

 

Sursă foto/video: Poliția de Frontieră

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available