Deputatul Luminița Jivan, la a doua trimitere în judecată de procurorii anticorupție!

Deputatul Luminița Jivan a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un nou dosar, de astă dată pentru fapte comise în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, pe când avea și funcția de președinte al PSD Caraș-Severin.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, în calitate de președinte al Organizației Județene Caraș-Severin a PSD, deputatul Luminița Jivan ar fi promis unui om de afaceri – și el trimis în judecată în același dosar, care oferta în cadrul unei proceduri de achiziții publice de lucrări de reabilitare a străzilor într-un oraș din Caraș-Severin – că va interveni pe lângă primarul localității respective, subaltern pe linie de partid, pentru a-l ajuta să obțină lucrarea respectivă. Primarul în cauză este martor în acest dosar.

Concret, procurorii DNA au reținut faptul că Luminița Jivan a promis că „se va prevala de ascendentul avut asupra primarului în virtutea ierarhiei interne de partid și îl va determina să atribuie contractul societăților controlate de omul de afaceri. Pe lângă funcția deținută în partid, inculpata s-ar fi bazat și pe faptul că ar fi contribuit la asigurarea finanțării lucrărilor ce urmau a fi făcute de primărie prin Fondul de Dezvoltare și Investiții”. Procurorii DNA mai susțin în actul de trimitere în judecată faptul că, în schimbul sprijinului oferit de Luminița Jivan, omul de afaceri s-ar fi obligat să ofere sume de bani organizației locale a PSD și să finanțeze campanii locale de presă favorabile partidului cu scopul obținerii unor avantaje electorale.

Infracțiunea pentru care a fost trimisă în judecată Luminița Jivan este „folosirea influenței ori autorității unei persoane care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, în timp ce omul de afaceri a fost trimis în judecată pentru „complicitate la infracțiunea de folosire a influenței ori autorității unei persoane care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

Omul de afaceri la care face referire DNA este, foarte probabil, Valentin Armașu, în prezent președinte al filialei cărășene a Partidului Ecologist Român. Primarul martor în acest dosar se pare că este Adrian Torma, cel care s-a înscris în PSD în perioada în care Jivan conducea organizația județeană a partidului, iar Viorica Dăncilă deținea funcția de prim-ministru.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe rolul aceleiași instanțe se mai află un dosar instrumentat de DNA în care apare numele Luminiței Jivan, alături de cele ale unor pesediști din vestul țării și șefi din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Printre aceștia, Mirel Pascu, fost primar al orașului Bocșa pe care Luminița Jivan l-ar fi ajutat să acceadă într-o funcție de conducere la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, dar și Ionuț Chisăliță, senator PSD de Caraș-Severin. Persoanele trimise în judecată în acest dosar sunt acuzate de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă și/sau abuz în serviciu. Dosarul a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție în aprilie 2020. Cauza se află în procedură de cameră preliminară, urmând să fie alocat primul termen de judecată.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite