Descentralizare în atragerea de fonduri europene! UAT-urile din Regiunea Vest vor avea o strategie comună de dezvoltare pe banii UE!

Veste bună pentru unitățile administrativ-teritoriale din Caraș-Severin, veste mult-așteptată de primarii din județ care își doresc să atragă fonduri europene alocate prin POR 2021-2027: Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care agențiile de dezvoltare regională devin autorități de management!

Sorin Maxim (foto), directorul general al ADR Vest, anunță că ne aflăm în fața unei decizii îndelung aşteptate: a fost aprobată descentralizarea procesului decizional al fondurilor europene la nivel regional! Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va prelua funcţia de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest începând cu perioada de programare 2021-2027, pe lângă celelalte atribuţii pe care le deţine. Parlamentul României a votat legea.

Ce înseamnă asta? Răspunde același Sorin Maxim: „ADR-urile, în calitate de Autorităţi de Management, vor pregăti și negocia direct cu Comisia Europeană Programele Operaționale Regionale, în funcție de nevoile și specificul regional, vor elabora ghidurile solicitantului prin care se stabilesc condițiile de acordare a finanțărilor către beneficiari, vor evalua și contracta la nivel regional proiectele depuse, vor gestiona implementarea acestora și efectuarea plăților către beneficiari”.

În consecință, ADR Vest și autoritățile locale din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș vor stabili care sunt prioritățile ce trebuie finanțate în regiune din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027. Altfel spus, comunitățile locale nu vor mai depinde de capriciile unor miniștri efemeri, de cele mai multe ori rupți de realitățile specifice fiecărei regiuni, dar bine conectați la interesele conducerii de partid de la centru! Totodată, birocrația și inerția din structurile centrale ale diferitelor guvernări vor fi eliminate din ecuația atragerii de fonduri europene de către autoritățile locale din țară.

„Începe o nouă eră în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională şi managementul fondurilor europene la nivelul regiunilor din România. Vorbim despre proceduri simplificate, scrierea ghidurilor de finanţare la nivel local, finanţări adaptate nevoilor din regiune, un contact direct cu Comisia Europeană. Acum avem şansa să facem mai mult pentru oamenii din regiunea noastră”, conchide Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite