Proiectul implementat de Primăria Reșița în parteneriat cu Asociația Euroland Banat și o organizație din Islanda, RÖSK, vizează restaurarea imobilului de pe Strada Furnalelor în care, până în 1948, a funcționat Școala Pittner, precum și transformarea lui într-un Centru expozițional și de evenimente.
Cererea de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural – Centru expozițional și de evenimente” a fost depusă de către Primăria Reșița la sfârșitul anului trecut, în cadrul unui apel de proiecte derulat prin Programul RO-CULTURA. Acesta este finanțat prin granturile Spaţiului Economic European, format din statele Uniunii Europene și 3 dintre statele membre ale Asociaţiei Europeane a Liberului Schimb: Norvegia, Liechtenstein și Islanda.
Proiectul este unul generos și urmărește salvarea și punerea în valoare a imobilului în care a funcționat Școala Pittner, prin transformarea lui într-un centru cultural multifuncțional, cu săli de expoziţie, spații de prezentare, birouri și ateliere creative. Ideea „a prins” la Ministerul Culturii și proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul apelului „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, alături de alte 8 proiecte, dintr-un total de 27 de cereri de finanțare câte au fost depuse la nivel național.
„Bugetul alocat apelului de proiecte a fost de 16 milioane de euro, iar valoarea sprijinului financiar nerambursabil acordată unui proiect a fost cuprinsă între 200.000 de euro și 2 milioane de euro, reprezentand 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. În cadrul apelului au fost depuse 27 cereri de finanțare în valoare totală de 43,4 milioane de euro. În urma evaluării administrative și a eligibilității, 7 proiecte au fost respinse ca neconforme, iar 20 au fost admise în etapa de verificare tehnico-financiară. Dintre acestea, 17 proiecte au obținut un punctaj egal cu sau mai mare de 70 de puncte, iar 3 proiecte nu au întrunit pragul minim”, informează reprezentanții Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.
Dintre cele 17 proiecte, doar 9, printre care și cel al Primăriei Reșița, se află pe lista proiectelor finanțate, celelalte fiind plasate pe o listă de rezervă. Suma aprobată pentru Școala Pittner este de peste 1,8 milioane de euro, reprezentând valoarea nerambursabilă a proiectului.
Pe aceeași listă cu Școala Pittner se află și un alt obiectiv din Caraș-Severin, Vila Elisabeta din stațiunea Băile Herculane. Proiectul privind consolidarea, restaurarea și amenajarea casei de cultură din incinta Vilei Elisabeta a primit aproximativ 1,8 milioane de euro. De asemenea, printre proiectele acceptate la finanțare mai figurează cele care vizează Turnul de Apă Iosefin din Timișoara și situl arheologic Sarmisegetusa Regia.