Despre Reșița… cu dragoste și speranță!

În ultimii 3-4 ani, Reșița se dezvoltă în aceleași ritm cu orașele fruntașe din România. Acest lucru face și mai evident faptul că până atunci dezvoltarea orașului a fost sufocată de orgolii politicianiste, interese de partid și amatorism în administrație.

În urmă cu 4 ani, când majoritatea locuitorilor orașului vedeau Reșița așezată deja pe catafalc și pregătită de înmormântare, diagnosticul unui om încărcat de entuziasm a stabilit că orașul nu este mort, ci doar grav bolnav. A candidat la primărie, sprijinit de câțiva oameni care au crezut în el a câștigat alegerile, a preluat frâiele administrației reșițene și a pornit tratamentul de vindecare a orașului, administrându-i pasiune, dragoste, pricepere, sânge proaspăt și speranță! S-a luptat cu ostilitatea adversarilor politici, cu datoriile înrobitoare, cu justificata nerăbdare, dar și așteptările nerealiste ale populației, cu instinctul de supraviețuire al unui sistem ce lupta să-și păstreze nealterate privilegiile, cu propriile greșeli… și a învățat să le administreze cu fermitate și diplomație! Mai greșește și acum, dar a sesizat că oamenii pot trece peste greșelile care se fac din dorința de împinge lucrurile înainte, spre folosul comunității și al orașului. A strâns în jurul lui tineri pricepuți, pe care-i ține într-o presiune permanentă, ridicându-le mereu ștacheta performanței. În același timp, îi respectă și caută soluții să-i motiveze. Ei, împreună, sunt echipa care trebuie să readucă Reșiței prestigiul de altădată. După o muncă de SISIF și multe ironii gratuite, a reușit să urce Reșița în rândul modelelor de bune practici în administrație.

Despre Reșița se vorbește iarăși de bine…, iar în Reșița se vorbește iarăși cu speranță. Acum se mai aude doar regretul că totul a început atât de târziu. Abia după 27 de ani de la momentul marilor noastre speranțe, decembrie 1989, Reșița și-a stabilit un proiect de oraș a cărui implementare se derulează cu multă consecventă și pricepere. Nimic nu-i făcut la întâmplare, ci totul se derulează conform planului și resurselor. Cele 160 milioane de euro, fonduri nerambursabile, atrase prin proiecte europene, lucrează pentru a schimba fața orașului. Transformarea în bine a infrastructurii școlare, rutiere, pietonale, comerciale, a transportului local, a spațiului ambiental etc. a reușit să schimbe foarte mult starea de spirit a locuitorilor. Oamenii sunt mai pozitivi, mai încrezători, mai puțin predispuși să intre în conflictele artificial create și întreținute de liderii unor partide politice care cultivă doar hărțuirea ca instrument de luptă politică.

Păstrându-și acest spirit și ritm, în următorii 4-5 ani, Reșița va corespunde pretențiilor cele mai exigente. Cred că până și prietenii săi, membri PNȚCD sau PSD, vor înlocui spiritul excesiv de critic cu bucuria de a fi locuitori ai acestui oraș! Atunci vor spune cu deplină convingere, și poate îndreptățit, că atitudinea lor de „sulă” în coasta actualei administrații reșițene a contribuit la această performanță. Și, într-o armonie greu de bănuit acum, îl vor felicita pe Nelu Popa pentru performanța de a readuce Reșița de pe catafalc pe podium, chiar dacă nu atât de repede cât ar fi putut să o facă dacă asculta de sfaturile lor.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite