Suntem prezenți și pe

Social

Dezvoltare locală, responsabilitate comunitară în Reșița

Publicat cu

în

Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC), este o metodă de implicare a partenerilor locali în conturarea dezvoltării viitoare a zonei lor. Avantajul acestei abordări este reprezentat de posibilitatea finanțării unor proiecte, din surse multi-fond (mai multe fonduri), care permit realizarea, atât în complementar cât și simultan, a unor investiții în infrastructură și în proiecte de natură soft (sociale, comunitare, educaționale ș.a.), acestea fiind provocări majore pentru lupta împotriva sărăciei urbane și a marginalizării sociale. Implementarea instrumentului DLRC în mediul urban din România presupune formarea unui Grup de Acțiune Locală, compus din organizații ale societății civile, cetățeni și instituții, care definesc împreună zonele de acțiune ale intervențiilor și elaborează, participativ, o strategie de dezvoltare care cuprinde atât o analiză și prioritizare a problemelor zonelor respective cât și o definire a intervențiilor și investițiilor propuse.

Avându-se în vedere oportunitățile pe care le oferă această metodă de implicare a partenerilor locali în dezvoltarea comunității, în anul 2016 s-a decis înființarea Grupului de Acțiune Locală Reșița. Municipiul Reșița a beneficiat de finanțare Uniunii Europene, prin Programul Operațional Capital Uman, pentru sprijin pregătitor în vederea funcționării GAL și a elaborări strategiei de dezvoltare pentru regenerarea zonelor urbane marginalizate din Reșița. În acest context s-a elaborat, în perioada septembrie – noiembrie 2017, ,,Strategia de dezvoltare locală”, un instrument care, printre alte obiective, țintește, monitorizează și evaluează intervențiile ce trebuiesc făcute la nivel comunitar pentru ca reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale să fie cât mai eficientă. Lucrând îndeaproape, membrii GAL și celelalte entități au contribuit la colectarea datelor necesare pentru analiza sărăciei și marginalizării sociale în Reșița. Zonele urbane marginalizate ce au făcut obiectul strategiei sunt Mociur, Dealu Crucii, Traian Lalescu 18, Moara Juracek și Colonia Baraj.

Un sumar al nevoilor identificate și intervențiilor propuse este disponibil la acest link. În ianuarie 2018, în urma evaluării Autorității de Management a POCU, strategia Grupului de Acțiune Local Reșița a obținut al treilea punctaj ca valoare, în clasamentul celor 49 de strategii depuse spre finanțare. Astfel GAL Reșița a trecut în etapa următoare a implementării DLRC, respectiv, pregătirea și depunerea proiectului ce va defini activitatea acestei organizații. În următorii ani, GAL Reșița, prin echipa sa de management, va coordona depunerea proiectelor necesare pentru absorția bugetului de 7 milioane EURO, atât din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) cât și din Fondul Social European (FSE), alocat în vederea implementării strategiei. Intervențiilor stabilite prin strategia de dezvoltare a zonelor urbane marginalizate, evaluate la suma de 7 milioane EURO, li se vor adăuga și alte tipuri de intervenții finanțate suplimentar, din fonduri proprii, fonduri private, fonduri naționale sau europene.

Cu ajutorul și susținerea Grupului de Acțiune Locală Reșița, cele cinci zone urbane marginalizate se vor schimba la față suficient de mult pentru ca la finalul implementării proiectelor avute în vedere termenul adjectival de ”marginalizate” să nu li se mai potrivească, ele încadrându-se fără probleme în municipiul Reșița atât din punct de vedere urbanistic cât și din punct de vedere social. În perioada următoare vom reveni cu o descriere a fiecărei zone marginalizate, a proiectelor și fișelor de intervenții ce sunt cuprinse în bugetul de 7 milioane Euro, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul Social European (FSE).

Sursa: www.galresita.ro

Facebook Comments
Continuați
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ne găsești și pe

Reclamă
Actualitate10 ore în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utile12 ore în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitate13 ore în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitate14 ore în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrație15 ore în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitate19 ore în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Actualitate22 de ore în urmă

Chinezăria din Lupac nu se dezice: ciurul de sortare e mai mult stricat decât activ

Politică23 de ore în urmă

ȚEAPĂ. La împărțirea cașcavalului din ATOP, opoziția „unită” din CJ Caraș-Severin a propus trei candidați pe singurul loc oferit de liberali!

Sport2 zile în urmă

Alin Minteuan, după o nouă înfrângere: „Trebuie să recunoaștem că atâta putem în acest moment”

Turism2 zile în urmă

Cele mai lungi chei din țară se află în Caraș-Severin. „Zecile de cascade și sutele de peșteri și avene nu sunt întâmplătoare”

Cele mai citite