Suntem prezenți și pe

Social

Donație cu dedicație pentru secția din spital care l-a tratat de COVID-19! [FOTO]

Publicat cu

pe

După ce a fost vindecat de COVID-19 de medicii reșițeni, un cărășean a donat peste 20.000 de lei pentru dotarea cu un ecograf portabil a Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița, unde fusese tratat. 

Un ecograf portabil E3 (foto) în valoare de 45.429 de lei a ajuns pe Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița. Până acum, secția nu dispunea de un asemenea aparat, iar pacienții care aveau nevoie de investigații suplimentare, în cazul agravării stării de sănătate, trebuiau mutați pe o altă secție unde exista un ecograf fix.

Achiziționarea aparatului a fost posibilă și datorită familiei unui pacient infectat cu COVID-19 care a fost tratat la Secția Boli Infecțioase. „Aparatul a fost achiziționat cu sprijinul unui donator care a decis să dăruiască jumătate din suma necesară. Cealaltă jumătate provine din fondul strâns în urma campaniei de donații pentru spital. Familia unui pacient infectat cu COVID-19 și tratat pe Secția de Boli Infecțioase a decis să facă donația în semn de mulțumire față de cadrele medicale din spital. De azi înainte, pacienților li se vor putea face investigațiile necesare chiar pe Secția de Boli Infecțioase, reducând astfel stresul deplasării și al întârzierilor”, informează reprezentanții Fundației Comunitare Banatul Montan, entitate care a organizat, în această perioadă, campanii umanitare pentru spital.

Ventilatoare pentru UPU

Săptămâna aceasta, Fundația Comunitare Banatul Montan a reușit, prin intermediul Asociației pentru Relații Comunitare, și achiziționarea a două ventilatoare portabile multi-funcționale pentru Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Reșița. Valoarea acestora este de peste 55.000 de lei, iar banii provin din Fondul de urgență gestionat de Asociația pentru Relații Comunitare.

„La sfârșitul lunii martie, Asociația pentru Relații Comunitare se alătura campaniei noastre de strângere de fonduri pentru lupta împotriva COVID-19, printr-un grant în valoare de 83.000 de lei. Suma a fost folosită pentru achiziționarea a 3 ventilatoare mobile, apte pentru a fi folosite în situații de urgențe. Cel de-al treilea aparat va ajunge săptămâna viitoare la Spitalul Județean de Urgență Slobozia”, precizează reprezentanții Fundației Comunitare Banatul Montan.

Social

Intrare liberă pentru copii, de ziua lor, la Grădina Zoologică din Reșița

Publicat cu

pe

Grădina Zoologică „Prof. Ioan Crișan“ din Reșița va fi gazda copiilor luni, de ziua lor, deși era închisă în această zi din săptămână, iar excepția este un cadou făcut de municipalitate celor mici de Ziua Internaţională a Copilului.

Parcul zoologic reşiţean îşi va deschide porţile cu dedicaţie, accesul copiilor făcându-se gratuit în intervalul orar 10.00 – 20.00, ultima intrare permisă fiind la ora 19.30. Bineînțeles, în condiții de siguranță, păstrând distanțarea socială și normele de igienă impuse de autoritățile centrale în contextul pandemiei COVID-19.

„Primăria Reșița și Grădina Zoologică vă urează «La mulți ani!» de Ziua Internațională a Copilului!“, este mesajul transmis de municipalitate pentru sărbătoriții de mâine, 1 Iunie.

Continuați lectură

Social

Plăți pentru șomajul tehnic din Caraș-Severin? 6 milioane de euro pe lună!

Publicat cu

pe

Până vineri, 29 mai, deci cu doar câteva zile înaintea încheierii perioadei în care se pot depune cereri pentru luna aprilie, peste 1.400 de firme au primit bani prin AJOFM Caraș-Severin pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

13.680 de persoane au beneficiat în această lună de plata șomajului tehnic pe aprilie, ca urmare a cererilor depuse de 1.408 agenți economici la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin. Pentru toți acești angajați cu contracte de muncă aflați luna trecută în șomaj tehnic, AJOFM a efectuat plăți însumând 20.878.681 de lei.

Dacă adăugăm și indemnizațiile de sprijin achitate de stat prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru întreprinderile individuale, asociațiile familiale sau pentru întreprinzătorii cu profesii liberale, suma totală plătită în Caraș-Severin pentru cei aflați luna trecută în șomaj tehnic se ridică la aproape 30 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: AJPIS ridică la 15.000 numărul cărășenilor trimiși în șomaj tehnic!

Reprezentanții AJOFM țin să aducă aminte administratorilor de firme că formularele cu solicitările de șomaj tehnic aferente lunii mai trebuie trimise online începând cu data de 1 iunie, ora 00.00, nicidecum mai devreme. Până la acest termen se pot trimite cereri la AJOFM doar pentru luna aprilie.

 

Continuați lectură

Social

Pentru mii de cărășeni, boala e un lux! 15 comune din Caraș-Severin, fără medic de familie

Publicat cu

pe

Deși au garantat dreptul la asistență medicală, peste 15.000 de cărășeni sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu atunci când este în joc propria lor sănătate. În comunele în care aceștia locuiesc nu există, în unele cazuri de ani buni, medic de familie. Deficitul de medici de familie în mediul rural în Caraș-Severin este de 35 la sută! Dar și la orașe există un deficit, însă de 13%.

Armeniș, Biniș, Brebu Nou, Cărbunari, Cornereva, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Ocna de Fier, Șopotu Nou și Vrani sunt cele 15 comune din Caraș-Severin în care, în momentul de față, nu există niciun medic de familie. În unele din aceste zone, cum ar fi Goruia, Vrani sau Gârnic, situația persistă de ani de zile, în condițiile în care nu există posibilitatea legală de a impune unui medic unde anume să își deschidă un cabinet. Singura soluție pentru locuitorii acestor comune este aceea de a se înscrie pe listele medicilor de familie din localitățile apropiate.

„De asemenea, în județ există și localități unde funcţionează un cabinet de medicină de familie, însa necesarul de medici de familie este de doi. Acestea sunt: Berzovia, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Pojejena, Slatina Timiș și Zăvoi”, se precizează într-un raport întocmit de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Deficit de medici de familie și în orașe

„Necesarul de medici de familie, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare (se are în vedere un medic de familie la 1.800 de persoane), pentru județul nostru este de 192 de medici, iar numărul total al medicilor existenți este de 148, de unde rezultă un grad de acoperire cu medici de 77,08%. În mediul urban, avem 90 de medici de familie, dar necesarul este de 103, rezultând un grad de acoperire de 87,4%. În mediul rural, necesarul este de 89 de medici, dar avem doar 58. Gradul de acoperire cu medici în rural este de 65,17%”, se mai arată în același raport.

În județ funcționează și 8 centre de permanență care asigură continuitatea asistenței medicale.

Continuați lectură

Cele mai citite